Salcie energetica

Salcie energetica

Cultura de salcie energetica poate reprezenta viitorul in domeniul producerii energiei. Salcia  energetica  rezista si la seceta, dar si la ploi. O spune un fermier care s-a apucat de acest tip de afacere in urma cu patru ani si care le-a povestit cate ceva din experienta sa celor prezenti in Aula Universitatii, la un simpozion pe acest subiect.

„Fiind agricultor am cautat o cultura care sa fie rentabila, deoarece avem probleme in fiecare an. Cand avem productii mari nu avem piata de desfacere, cand avem piata de desfacere avem probleme cu vremea, ne chinuim  si nu avem productie. Si din cauza asta am cautat  o cultura care sa ne asigure un venit mai eficient” a spus Domokos Arpad, fermier din Targu Secuiesc.  Domokos Arpad  spune ca pentru a porni o asemenea afacere este nevoie de circa 3000 de euro. Insa merita. Asta pentru ca salcia energetica rezista chiar si in conditii de seceta, insa ii place si umiditatea.

” La un hectar de salcie energetica se poate ajunge la o productie de 30-40 de tone de materie” a precizat fermierul. Este recomandat intr-un loc sa fie plantatii de minim 5 hectare.

„Pentru fermele agricole din spatiul rural cultura de salcie energetica este o oportunitate. Aceasta planta are o viteza de crestere si o putere calorica foarte mare. Iar emisiile de gaze cu efecte de sera sunt mult mai mici aici comparativ cu combustibilii conventionali” a spus Georgeta Ujupan, director executiv Camera Agricola Judeteana Brasov.

„Universitatea poate contribui prin mai multe moduri pentru promovarea culturii salciei energetice. In primul rand prin popularizarea acestei specii. Apoi prin cercetarea in domeniu.” a adaugat   Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universitatii „Transilvania” Brasov.
Plantatiile de salcie se recolteaza iarna, iar din tocatura respectiva se fabrica peleti si brichete care ajung la beneficiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *