Salvarea mediului- o joaca de copii!

copii-si-planeta.jpg

Se spune ca e greu sa inveti un caine batran trucuri noi. Este la fel ca atunci cand incerci sa-i schimbi unui batran stilul de viata si obiceiurile, cu care a fost obisnuit de mic. De aceea, este necesar sa ii invatam pe copiii nostri importanta unor obiceiuri adecvate chiar din copilarie, cand sunt receptivi la sfaturile adultilor si foarte usor de modelat.

Azi se face simtita o nevoie apasatoare de a creste atentia asupra incalzirii globale, care ameninta viitorul apropiat al planetei. Nu exista moment mai bun ca acum, sa ne educam copiii si sa le aragem atentia asupra raului pe care noi, oamenii, il provocam mediului inconjurator prin iresponsabilitatea cu care folosim resursele.
Daca astazi copiii vor intelege cat de important este sa protejeze mediul, ei vor fi invatat poate cea mai valoroasa lectie de viata. Daca nu, este foarte posibil ca ei sa nu mai aiba ce lasa in urma copiilor lor si generatiilor viitoare.

Iata cum pot contribui copiii la salvarea mediului:

– inchideti luminile si aparatele electrice atunci cand nu le folositi;
– folositi apa doar atunci cand aveti nevoie si asigurati-va ca ati inchis robinetul bine;
– mergeti cu bicicleta, autobuzul, la scoala, in loc sa ii rugati pe parinti sa va duca cu masina;
– plantati copaci pentru ca ei ajuta mediul, produc oxigen, previn eroziunea solului si regleaza clima;
– luati parte la programele de protectie a mediului;
– cumparati produse reciclabile;
– folositi-va caietele fara a irosi hartia;
– faceti dusuri rapide pentru a economisi apa;
– convingeti-va parintii sa cumpere mancare organica;
– trimiteti e-malu-ri in loculul scrisorilor care necesita un plus de hartie si consum de combustibil pentru a ajunge la destinatie.

Implicandu-i pe copii in activitati de protectie a mendiului si folosirea responsabila a resurselor nu faceti decat sa le stimulati interesul si sa ii ajutati sa sa-si asume responsabilitati.

Sursa: GreenBlog

Nota personala:
Un punct de plecare ar putea fi sa faceti impreuna cu ei colaje cu mesaj ecologic. Ati putea chiar sa intocmiti cateva reguli ale casei, inspirandu-va din articolul de fata. Mi-aduc aminte ca in copilarie, pentru ca nu reuseam sa retin o poezie, parintii au venit cu ideea geniala de a lipi o hartie, pe care era scrisa poezia, de-asupra masutei mele de lucru. Am reusit in cele din urma sa o invat, pentru ca dadeam mereu cu ochii de ea. O stiu si acum si probabil ca n-o sa o uit niciodata.

Copiii sunt foarte receptivi la laude si la ce anume ii impresioneaza pe parinti. Asa ca, o manifestare entuziasta din partea dumneavostra, cu privire la juniorii ecologisti, ar fi de bun augur pentru copilul dumneavostra. Ii va trezi interesul, va dori sa fie el motivul entuziasmului parintilor lui.

Nu aveti nevoie de un manual de ecologie pentru a-l face pe copil sa iubeasca natura si sa o protejeze. Pentru cei dintre dumneavostra cu o imaginatie bogata, povestile pe care i le cititi copilului in fiecare seara s-ar putea transforma in povesti cu mesaj ecologic subtil. Cine ar mai vrea sa raneasca florile daca ar sti „Povestea trandafirului” sau copacii, stiind povestea „Salcamul cel voinic si merele de aur”?

Lumea copiilor este fragila si colorata odata ce ati intrat in ea jucati dupa regulile nescrise ale copiilor. Atunci cand problemele serioase ii sunt expicate unui copil, ele simt nevoia unei transformari. Nu aveti nevoie decat de putina bunavointa si copilul dumneavostra va dobandi din obiceiurile pe care fiecare din noi ar fi trebuit sa le aiba inca din copilarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *