Salvati Cornitoiu, misiune posibila

Dar extrem de improbabila: spatiile verzi raman tot la mana edililor locali, care au drept de viata si de moarte asupra lor. Ministerul Mediului incearca, printr-o ordonanta de urgenta elaborata la sfarsitul lui octombrie, sa ucida-n fasa afacerile imobiliare proiectate pe terenurile care figureaza in planurile urbanistice generale ale localitatilor ca spatii verzi. Astfel, dupa 22 octombrie, pentru aceste suprafete nu se mai emit acordurile de mediu, care sunt necesare pentru demararea lucrarilor.

Ordonanta nu face insa decat sa le ofere edililor locali de buna-credinta o ultima ocazie de a salva de la distrugere parcurile. Tinand insa cont de ferocitatea cu care alesii craioveni s-au aruncat asupra Parcului Cronitoiu, hacuindu-l in parcele construibile, e de presupus ca nu se va folosi nimeni de aceasta sansa, pentru ca altele sunt interesele.

Agentiile judetene de protectia mediului nu mai pot emite acorduri de mediu, dupa 22 octombrie, pe terenurile care au destinatie de spatii verzi.
O sansa pentru cine o cauta

Mai mult, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007, documentatiile de mediu emise, dar care nu au apucat sa-si produca efectele, intrucat beneficiarul nu a inceput lucrarile de constructie, devin nule de drept.
Prevederea le taie macaroana celor care cumparat halci de parcuri cu intentia de a-si cladi case sau supermagazine. Cei care au investit, asadar, milioane de euro sperand ca vor da lovitura devin proprietarii celor mai scumpe suprafete de spatiu verde.

Parcul Cornitoiu, condamnat la distrugere de consilierii locali craioveni in sedinta de la sfarsitul lui septembrie, ar putea fi astfel salvat de noua ordonanta de urgenta, elaborata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) pe 17 octombrie, daca autoritatile locale ar dori acest lucru. Mihaela Roman, sefa Serviciului de Autorizari si Controlul Conformarii din cadrul Agentiei Judetene de Protectie a Mediului (AJPM) Dolj, afirma ca, pana la aceasta data, nu a fost inregistrata nicio solicitare pentru eliberarea acordului de mediu pentru suprafete de teren din Parcul Cornitoiu.
Nimeni n-a cerut acord pentru parc

„Nu avem nicio cerere inregistrata, iar acum este, oricum, mult prea tarziu. Nu mai putem da acord de mediu dupa 22 octombrie. Si, oricum, acordurile de mediu emise inainte de 22 octombrie pentru terenurile care sunt trecute ca fiind spatiu verde si unde nu au inceput lucrarile devin nule de drept”, a declarat Mihaela Roman.
Pe de alta parte, indiferent de legislatia in domeniul mediului adoptata de Guvern, spatiile verzi raman, din pacate, la cheremul autoritatilor locale, care, culmea, pot da in continuare autorizatii de construire. Sefa Serviciului de Autorizari si Controlul Conformarii din cadrul AJPM Dolj explica de ce: „Legea le permite ca, in cazul in care considera ca exista spatiu verde pe cap de locuitor in acord cu cerintele comunitatii europene, sa emita in continuare autorizatii de construire pe spatiul verde.” Mihaela Roman spune ca nici macar frana pusa de MMDD nu ajuta prea mult, in conditiile in care beneficiarul unei autorizatii de construire emise de primarie pe un spatiu verde sau parc, cum este cazul Parcului Cornitoiu, poate intra cu excavatoarele pe gazon si organiza santierul fara sa se teama de sanctiuni imediate.

„Agentia nu poate decat sa constate ca a construit cineva pe spatiu verde fara sa aiba acord de mediu. Noi dam mai departe, spre constatare, catre garda de mediu, care aplica sanctiuni financiare. Cam cu asta se alege cineva care construieste fara sa aiba acord de mediu din partea noastra”, a precizat Mihaela Roman.
Ultima, instanta

Singura sansa pentru Parcul Cornitoiu pare sa ramana o actiune in instanta. Peledistii craioveni au demarat, pe 19 octombrie, si o actiune de strangere de semnaturi pentru salvarea zonei verzi, care, spun ei, s-a bucurat de un real succes: peste 1.000 de persoane si-au dat autograful de sustinere. Dan Pirsan, vicepresedinte PLD Craiova, anunta la acea data ca lista va fi anexata unei plangeri adresate primariei, prin care se va cere salvarea parcului. In cazul in care demersurile pe langa autoritatile craiovene nu va avea efect, peledistii au anuntat ca ii vor da pe edili in judecata.
Consilierii i-au pus cruce

Parcul Cornitoiu, in suprafata de 20 de hectare, este identificat ca atare intr-o hotarare a Guvernului, emisa inca din 2002, care priveste atestarea domeniului public al judetului Dolj. In sedinta Consiliului Municipal Craiova din septembrie, alesii locali au reusit insa, ridicand mana fara remuscari, sa schimbe incadrarea terenului din parc din zona verde in zona construibila. Si, pentru ca treaba sa fie duoa pana la capat, municipalitatea a platit integral costurile planului urbanistic zonal prin care s-a realizat metamorfoza imobiliara: nu mai putin de 18.000 euro.

Sursa: Editie Speciala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *