Amprenta eco a unui caine de casa este de doua ori mai mare decat a unei masini mari precum Land Cruiser

0
96

Amprenta eco a unui caine de casa este de doua ori mai mare decat a unei masini mari precum Land Cruiser de 4,6 litri, cu 10.000km la bord pe an, au aflat cercetatorii. Solutia la aceasta problema: sa ne mancam cainii. mancati un caine

Cel putin, asta propun doi profesori de la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelanda. Brenda si Robert Vale, arhitecti specializati in trai sustenabil, spun ca proprietarii de animale de companie trebuie sa renunte la pisici si la catei in favoarea animalelor care pot fi mancate, precum gainile sau iepurii, in cartea lor „Timpul sa mananci cainele: Adevaratul ghid al traiului sustenabil”.

Cuplul a evaluat emisiile de carbon ale animalelor de companie, luand in calcul ingredientele hranei pentru ele si pamantul necesar pentru a le produce. „Daca ai un ciobanesc german sau un caine asemanator ca talie, de exemplu, impactul sau in fiecare an este acelasi ca cel al unei masini mari”, a declarat Brenda Vale.

„O multime de oameni sunt ingrijorati de poluarea facuta de SUV-uri, insa nu iau in seama alsacienii…noi spunem ca ar trebui sa fiti atenti la asta, pentru ca au un impact comparabil asupra mediului”, a mai spus Brenda.

Intr-un studiu publicat in revista New Scientist, ei au calculat ca un caine de marime medie mananca in fiecare an aproximativ 164kg de carne si 95kg de cereale. Ese nevoie de 43,3 metri patrati de pamant pentru a produce 1kg de pui pe an. Asta inseamna 0,84 de hectare pentru a-l hrani pe Azorel.

Ei au comparat aceste rezultate cu amprenta unei masini Toyota Land Cruiser, condusa 10.000km pe an, care folosesc 55,1 gigajouli (energia folosita pentru constructia si folosirea ei). Un hectar de pamant poate produce 135 de gigjouli pe an, ce inseamna ca amprenta masinii este de 0,41 de hectare, mai putin de jumatate decat a cainelui.

Profesorii au mai descoperit ca amprenta pisicii este de 0,15 hectare, un pic mai putin decat a unui Volkswagen Golf. Hamsterii au amprenta de 0,014 hectare, doi dintre ei fiind echivalenti cu o plasma TV.

Profesorii spun ca titlul cartii este socant, dar ei vor sa sublinieze faptul ca animalele de companie non-carnivore in zonele urbane ar ajuta la incetinirea incalzirii globale.

Cuplu neo-zeelandez si-a dus mesajul la Consiliul orasului Wellington, insa acesta a refuzat interzicerea animalelor de companie traditionale.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here