Salvati Rosia Montana si Mining Watch Romania lanseaza un raport privind interzicerea cianurii in minerit

 Salvati Rosia Montana si Mining Watch Romania lanseaza un raport privind interzicerea cianurii in minerit

Salvati Rosia Montana si Mining Watch Romania lanseaza un raport privind interzicerea cianurii in minerit

Campania Salvati Rosia Montana si reteaua Mining Watch Romania prezinta Documentul de pozitie privind interzicerea cianurii in minerit (Observatii privind oportunitatea adoptarii PLX – 429/ 2007).

Potrivit unui comunicat remis redactiei, raportul include argumente de mediu, sociale, economice si juridice in favoarea interzicerii unei tehnologii nocive, extrem de invechite, utilizate de mai bine de 50 de ani in industria prelucrarii aurului si argintului.

Proiectul de lege care vizeaza amendarea Legii Minelor urmeaza sa fie votat in Camera Deputatilor primavara aceasta. In decembrie 2015, plenul Camerei l-a retrimis Comisiei pentru Industrii si Servicii pentru un nou raport. La momentul de fata, Comisia a solicitat un nou punct de vedere Guvernului Romaniei, in conditiile in care, cel anterior, data din 2008.


„Minele care utilizeaza cianuri in Europa, localizate in Suedia si Finlanda au fost avizate cu mai bine de un deceniu in urma. Romania ar fi primul stat european care ar permite pe teritoriul sau inceperea unor noi exploatari cu cianuri, dupa 2010. Toate aceste exploatari miniere propuse sunt in zone dens populate. Cu toate acestea, Romania ar utiliza cea mai mare cantitate de cianuri de pe continent – 1.634t/ an la Certej si 13.000t/ an la Rosia Montana, comparat cu 300t/ an, cat este folosita in extragerea aurului la Kittila, Finlanda”, explica comunicatul citat.

Raportul mai arata ca efectele economice ale mineritului cu cianuri sunt un motiv suplimentar pentru interzicerea acestei tehnologii. Minele unde se operaza cu cianura sunt un factor de destabilizare pentru alte ramuri economice din regiunile afectate (agricultura, turism, microproductie). Profiturile inregistrate de companiile miniere nu sunt sigure, datorita pretului foarte volatil al aurului si al schemelor de optimizare fiscala la care recurg acestea. Nu in ultimul rand, castigurile actionarilor sunt intotdeauna situate pe primul plan. In eventualitatea producerii unui accident orice beneficii economice ar fi obtinut statul sunt anulate de costurile mari de refacere a mediului.

Potrivit sursei citate, cele trei proiecte de minerit propuse in Romania care prespupun utilizarea de cianuri sunt momentan blocate. Hotararea Consiliului Local din Baia Mare impiedica inceperea procesarii la uzina Romaltyn; propunerea de la Rosia Montana este oprita deoarece Gabriel Resources a initiat o actiune de arbitraj international, iar propunerea de la Certej va trebui sa treaca printr-o noua procedura de revizuire a acordului de mediu, datorita modificarilor la tehnologia de procesare anuntate in cel mai recent raport tehnic.

„Toate acestea converg catre o oportunitate unica pentru proiectul de lege de interzicere a cianurii in minerit; o oportunitate care trebuie fructificata in momente cheie ca acesta. Intr-o mare masura, blocarea celor trei propuneri miniere este rezultatul dorintei explicite a cetatenilor, iar sprijinirea intereselor lor legitime ar trebui sa constituie o prioritate. In cazul in care nu se vor lua masuri, opozitia si problemele vor persista, iar acest lucru ar putea duce la costuri ridicate, cu repercursiuni asupra stabilitatii si bunastarii intregii tari”, precizeaza comunicatul amintit.12 Feb 2016 - Sursa: Bursa.roArticole recente:
@Recomandari
incineration_of_waste_corrosion_protection
2 ianuarie 2017
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Stop Abandonului
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016