Sambata celebram Ora Pamantului, duminica trecem la ora de vara

Sambata celebram Ora Pamantului, duminica trecem la ora de vara
Sambata celebram Ora Pamantului, duminica trecem la ora de vara

Romania trece in noaptea de sambata 29 spre duminica 30 martie la ora de vara. Ziua de duminica va fi cea mai scurta din an, avand doar 23 de ore. Revenirea de la ora de iarna se va face in 26 octombrie. Sambata 29 martie, de la ora 20.00, in centrul istoric al Bistritei se sarbatoreste Ora Pamantului.

Bistrita, prima Capitala Earth Hour Romania, in 2012, aflata in cursa pentru titlul simbolic si in acest an, alaturi Adjud, Baia Mare, Botosani, Braila, Bucuresti, Craiova, Panciu, Ramnicu Valcea, Salonta, Satu Mare, Sighisoara si Tulcea organizeaza sambata 29 martie evenimentul final al Lunii Earth Hour, criteriu important in desemnarea orasului castigator.

Incepand cu ora 20.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu va avea loc un spectacol de sunet si lumina, sub sloganul ”Bistrita sustine Pamantul!”. Spectacolul va incepe cu prezentarea siglei evenimentului, pe scena vor urca membrii Scolii de dans Reborn si premiantii editiei a VI-a a Cupei Scolilor la StreetDance, iar doritorii vor pedala pentru energie verde. La 20.30 se va intrerupe iluminatul public timp de o ora, Ora Pamantului, in tot orasul, timp in care trupa Sirius va face jonglerii cu foc, iar tineri artisti bistriteni vor sustine un concert. Evenimentul se va incheia cu un ”mesaj pentru Pamant”.

Bistritenii se vor alatura astfel unei comunitati de peste doua miliarde de oameni care iau parte la cea mai mare manifestare voluntara de mediu din istorie.

Ora de vara

Pentru trecerea la ora de vara, ceasurile vor fi date inainte cu o ora, ora 03.00 devenind ora 04.00, astfel ca duminica 30 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurta zi din an.

Medicii sunt de parere ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de vara, deoarece trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit. Pentru cei care sufera de anumite probleme de sanatate, efectele schimbarii ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

In Romania, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in prima duminica a lui octombrie. Intre anii 1941 si 1979 nu s-a mai folosit. Reintroducerea orei de vara s-a produs in 1979. Pana in 1996 (cu mici exceptii), ora de vara se introducea la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vara incepand cu ultima duminica din luna martie pana in ultima duminica din luna octombrie.

In acest an, Romania va reveni la ora de iarna in 26 octombrie, cand ceasurile vor fi date cu o ora inapoi (ora 4.00 devine ora 3.00).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *