Sanatatea animalelor, pe lista UE

In perioada 10-16 noiembrie are loc la Bruxelles „Saptamana Medicilor Veterinari Europeni”, eveniment organizat de Comisia Europeana si Federatia Medicilor Veterinari din Europa.
educatie ecologica
Manifestarea a fost deschisa de conferinta „Animale sanatoase = oameni sanatosi: sanatate”, care a avut ca principal subiect de discutie biosecuritatea atat la nivelul fermelor, cat si la nivelul granitelor Uniunii Europene. Astfel, Robert Madelin, director general al Comisiei pentru sanatate si protectia consumatorilor, a spus ca in acest moment „bunastarea animalelor nu mai este legata doar de veterinari, ci si de ratiuni etice si morale” si de aceea strategia UE in acest domeniu poate fi sintetizata prin faptul ca preventia este mai buna decat vindecarea. Totodata, Madelin a spus ca sanatatea animalelor trebuie privita ca un bun public mondial, pentru ca si germenii patogeni au inceput sa se globalizeze si circula din ce in ce mai repede pe orice colt al globului. In acest sens, a dat publicitatii statistici care spun ca anual se transporta ilegal animale exotice in valoare de aproape 6 milioane de euro.

VETERINARII TREBUIE AJUTATI
Toti cei care au luat cuvantul au fost de acord cu faptul ca, pentru a asigura o hrana sanatoasa, medicii veterinari trebuie sa fie ajutati de proprietarii de animale, de autoritatile statului, de laboratoare si de medicii umani. Acestia din urma trebuie implicati cat mai mult in actiunea de prevenirea a zoonozelor, ei fiind cei care trebuie sa anunte medicii veterinari imediat ce observa semne suspecte.

Fermierii europeni trebuie sa respecte normele de biosecuritate, insa este nevoie ca acestia sa fie stimulati. Mai mult, este nevoie ca in cazul unor epidemii proprietarii ai caror animale sunt sacrificate sa primeasca compensatii pe masura. Este, de asemenea, nevoie de ghiduri de igiena pentru ferme, pentru ca de acolo incepe siguranta alimentara. Reprezentantii Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor au declarat ca in acest moment lucreaza la un asemenea ghid, care sa le fie de ajutor fermierilor.

EDUCAREA CALATORILOR
Pentru a preveni bolile care apar la animale, este nevoie de vaccinuri care vor fi facute pentru preventie, insa majoritatea celor prezenti la discutii au fost de acord ca aceasta masura nu este suficienta. Parlamentul European va aloca fonduri pentru cercetare, astfel incat sa se descopere vaccinuri noi, potrivite pentru noile boli, care pot fi aduse din tarile care nu sunt membre UE. Tot in acest sens, Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Sanatate, a declarat ca este nevoie de o implicare mult mai puternica a autoritatior vamale, care trebuie sa ii educe pe calatorii care vin din afara UE cu privire la interdictia introducerii de produse din carne si lapte. Pentru aceasta vor fi cooptate si companiile de transport aerian, care vor trebui sa difuzeze in timpul zborului un filmulet educativ. Cei care vor incerca sa intre in spatiul Uniunii cu produse alimentare interzise vor fi foarte usor depistati, cu ajutorul cainilor special dresati.

Toate aspectele discutate in cadrul conferintei se vor regasi in Legea Animalelor, la care se lucreaza in acest moment, si care va fi propusa spre dezbatere in Parlamentul European in 2010.

Nu numai adultii sunt implicati in aceasta campanie, ci si copiii. Ei vor putea invata cum sa respecte animalele prin intermediul unui joc, „Farmland”. „Copiii trebuie sa fie constienti de unde vine mancarea, dar si care sunt drepturile animalelor care traiesc la o ferma”, a spus comisarul european. Jocul va fi folosit ca metoda de studiu pentru copiii cu varste intre 9 si 12 ani in Austria si Olanda, insa se asteapta ca si alte tari sa adere la aceasta initiativa.

Copiii trebuie sa fie constienti de unde vine mancarea, dar si care sunt drepturile animalelor care traiesc la o ferma
Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Sanatate

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *