Sandra Steingraber: ”Democratia si fracking-ul sunt incompatibile”

Sandra Steingraber: ”Democra?ia ?i fracking-ul sunt incompatibile” (video)
Sandra Steingraber: ”Democratia si fracking-ul sunt incompatibile” (video)
Sandra Steingraber: ”Democratia si fracking-ul sunt incompatibile” (video)

Sandra Steingraber, doctor in biologie si expert in domeniul protectiei mediului si al sanatatii publice, a vorbit astazi in cadrul unei conferinte organizate la Palatul Parlamentului despre impactul fracturarii hidraulice de mare volum asupra sanatatii publice. Ea a explicat in detaliu care sunt efectele negative ale fracking-ului asupra omului si mediului si cum democratia a fost fracturata chiar si in SUA de exploatarea gazelor de sist.

Evenimentul a fost gazduit de grupul parlamentar PP-DD si organizat de Fundatia Eco-Civica si Asociatia Romania Fara Ei. Reprezentantii PPDD au tinut sa sublinieze inca de la inceput ca acesta nu are conotatii politice si au amintit ca aceasta formatiune a elaborat doua proiecte de lege de interzicere a mineritului cu cianuri si a fracturarii hidraulice. Deputatul PPDD Liliana Minca a apreciat ca doar un popor informat poate lua o decizie corecta in privinta exploatarii resurselor. Iar deputatul Stefan Dalca a aratat ca dat fiind ca fracturarea hidraulica aduce foarte multe prejudicii, ”este nevoie de consultarea populatiei prin referendum si sa se tina cont de opinia acesteia”.

Sandra Steingraber, co-fondator al „Concerned Health Professionals” si consilier stiintific al asociatiei „New Yorkers Against Fracking”, a sustinut ca cea mai importanta sarcina a unui guvern este sa-i protejeze pe cei mai vulnerabili dintre cetateni. Dupa ce a studiat doi ani efectele fracking-ului asupra sanatatii publice, experta americana a constatat ca exista mai multe dovezi ca fracturarea hidraulica este daunatoare pentru femeile si copii din apropierea zonelor de exploatare. ”Nu exista dovezi ca fracturarea este sigura pentru femeile si copii din aceste zone. Statul New York a impus un moratoriu pana cand vor exista studii certe”, a explicat Steingraber.

Biologul a mai afirmat ca ”apa este folosita ca o bata, dar nu poate fractura singura sistul, ci are nevoie si de o mare cantitate de nisip care este impins in roca cu care putere”. Unul dintre efectele negative principale ale fracturarii hidraulice este tocmai ca apa utilizata dispare din circuitul ei natural, in sensul ca ea nu se mai intoarce niciodata sub alta forma, si exista o competitie intre agricultura si fracking. In plus, nisipul silicos este si el o amenintare pentru ca inhalarea acestei pulberi cancerigene de catre oamenii expusi din apropierea perimetrului provoaca cancer la plamani sau boala numita silicoza.

O alta consecinta negativa a fracturarii hidraulice este ca diferite chimicale sunt injectate adanc in pamant, acesti aditivi adaugandu-se la lichidul de fracturare. Aceste substante pot otravi acviferele si provoca cancer si afectiuni endocrine.

Nici puturile de foraj nu pot fi considerate sigure. ”Cimentul desi este solid, nu este nemuritor, ci imbatraneste si se fisureaza. Odata cu exploatarea gazelor de sist, daca se produce fisurarea, sunt eliberate propan, butan si metan in apa si in aer”, sustine Steingraber.

Dat fiind ca nu exista dovezi ca aceasta tehnologie de fracturare este sigura si nu produce afectiuni localnicilor, organizatia Concerned Health Professionals, doctori si activisti au adresat o scrisoare deschisa guvernatorului de New York Andrew Cuomo prin care ii solicita un moratoriu de 3-5 ani pentru exploatarea gazelor de sist pentru ca nu exista inca raspunsuri stiintifice la intrebari de sanatate publica.

Steingraber a subliniat ca in SUA exista deja patru state in care apa a fost deja contaminata cu radiu, arsenic si alte substante – perturbatori endocrini care afecteaza dezvoltarea umana si fatul. In Pennsylvania, Utah sau Colorado, unde apa a fost contaminata, s-a inregistrat o rata de mortalitate mai mare a noilor nascuti, malformatii si alte probleme in comunitatile aflate in apropierea perimetrelor de foraj.

Experta a citat un studiu al Council of Canadian Academies, potrivit caruia 5-7% dintre puturile de gaze naturale au scurgeri imediat ce sunt construite, sustinand ca ”intrebarea nu este daca va avea loc contaminarea, ci cand”. In opinia ei, aceste probleme nu pot fi rezolvate prin reglementari si ”nu exista nicio lista de bune practici care sa evite contaminarea pentru ca nu exista fracturare hidraulica ecologica”.

Pe de alta parte, exploatarea gazelor de sist implica si un real risc seismic. Cutremurele sunt provocate fie de procesul de fracking in sine, fie prin injectarea de substante chimice la mari adancimi.

Calitatea aerului este si ea afectata prin numeroasele camioane si mijloace de transport necesare pentru exploatare si de eliberarea de metan in aer, cu consecinte grave pentru oameni: mortalitate infantila, accidente cardio-vasculare si nasteri premature.

Dincolo de aceste efecte nocive asupra mediului, exploatarea de gaze de sist prin fracturare hidraulica a cauzat si probleme sociale in SUA. Pentru ca sa faca profit, companiile trebuie sa foreze foarte repede si folosesc muncitori din alte zone care sunt despartiti de familii, astfel incat creste rata de violente, violuri, consum de droguri si accidente.

Sandra Steingraber a aratat ca si din punct de vedere economic, volumele de gaze de sist ce pot fi obtinute sunt adesea supraestimate, in realitate acestea fiind mult mai reduse. Ca urmare, companiile opereaza pe o suprafata mare si cu multe sonde.

”Nu putem sa transformam oamenii in cobai in cadrul unui experiment urias fara consimtamantul lor dat in cunostinta de cauza. Nici in SUA populatia n-a fost consultata. Si la noi democratia este fracturata. Companiile nu sunt obligate sa declare substantele chimice cu care opereaza in cazul fracturarii hidraulice si nici sa masoare emisiile de substante toxice si sa prezinte rezultatele publicului”, a precizat experta americana. Steingraber a deplans faptul ca si in SUA si in Romania, marile companii influenteaza direct legislatia in interesul propriu in ceea ce priveste fracking-ul, fara a tine cont de efectele negative asupra mediului. Experta a amintit ca fostul vicepresedinte american Dick Cheney, fost CEO la compania Halliburton, a scutit companiile sa faca publice chimicalele folosite in procesul de fracturare hidraulica.

Mai mult, Steingraber a aratat ca administratia Obama vorbeste acum doar despre dioxidul de carbon, neglijand pericolul reprezentat de metan.

Cat despre securitatea energetica prin exploatarea gazelor de sist, predicata de americani, ca alternativa la gazul rusesc, experta atrage atentia ca aceasta este iluzorie, iar fracking-ul va avea un impact devastator asupra mediului.

In incheiere, biologul american si-a cerut iertare pentru ce face Chevron, o companie americana, in Romania, si a afirmat ca este ”determinata sa opreasca asa-zisa revolutie a gazului de sist inainte ca aceasta sa faca si mai mult rau”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *