Santier amenajat cu tupeu intr-o rezervatie naturala din Banatul Montan

SEMENIC O arie protejata este „vandalizata” de Consiliul Judetean Caras-Severin si persoane private, cu acordul tacit al Garzii de Mediu, institutie care inchide ochii in fata ilegalitatii.legea este un detaliu minor

Pe Muntele Semenic se ridica o constructie ilegala, fara avizul Parcului National Semenic Cheile Carasului, care va fi destinata Serviciului Salvamont. Pe o suprafata de 11.000 de mp, dintre care 400 au fost turbarie activa, arie protejata prin lege, s-a sapat fundatia unui refugiu Salvamont. Constructia mai are si o aripa destinata, teoretic, „informarii” turistilor. Practic, presupusul centru de informare este foarte departe de intrarea in statiune, unde trebuie sa fie in mod normal un astfel de punct.

UE protejeaza zona

Platoul de pe Muntele Semenic este impartit intre mai multe primarii. Cea mai mare suprafata de teren o are comuna Valiug. O parte mai mica este detinuta de comuna Prigor. Coincidenta face ca santierul sa fie amplasat in zona care apartine comunei Prigor.

„Noi am concesionat terenul Consiliului Judetean deoarece in PUG-ul nostru el este teren intravilan. Acum nu ne mai putem dezvolta turismul din cauza ONG-urilor ?!”, a declarat Pavel Verindeanu, primarul comunei Prigor, suparat pe organizatiile care militeaza pentru protectia mediului.

Primarul a ignorat complet directivele Uniunii Europene, care protejeaza rezervatiile naturale si care nu permit constructii in astfel de zone.

Legea, un detaliu minor

Fara avizul Parcului National Semenic-Cheile Carasului, autoritatile judetene au dat startul constructiei. S-a sapat si turnat fundatia refugiului pentru Serviciul Salvamont Caras-Severin si a „punctului de informare turistica”. Beneficiarul lucrarii este chiar Consiliul Judetean, iar banii vin de la Ministerul Turismului. „S-a format o comisie si am mers in teritoriu. Noi nu am dat aviz pentru o astfel de constructie. Dar, a fost afectata o mica parte din aria protejata”, a spus Sorinel Tudorescu, directorul Parcului National.

Seful de la Mediu, declaratii doar „de marti incolo”

Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului nu au luat nicio masura si reprezentantii acestor institutii fie ignora problema, fie dau raspunsuri in doi peri care tradeaza o doza ciudata de nonsalanta. „Cei de la Parcul National Semenic-Cheile Carasului ar fi trebuit sa ne sesizeze”, s-a scuzat Remus Blujdea, comisar la Garda de Mediu Caras-Severin. Surse din ONG-urile care se ocupa cu protectia mediului sustin ca santierul a fost vizitat de comisarii Garzii de Mediu, care au preferat sa inchida ochii pentru ca e vorba de o investitie a Consiliului Judetean. „Nu comentez nimic, astazi este sambata. Declaratii dau de marti incolo”, a declarat nonsalant comisarul Silviu Megan, de la Garda Regionala de Mediu din Timisoara.

Un presedinte foarte nepoliticos

Contactat telefonic pentru a explica situatia, Sorin Frunzaverde, seful CJCS, a refuzat nepoliticos dialogul, trantind telefonul de doua ori. „Am inchis intentionat. Vorbiti cu domnul Roset, seful de la Patrimoniu. Este responsabilitatea lui!”, a spus Frunzaverde inainte de a intrerupe convorbirea. Ioan Roset, persoana indicata de Frunzaverde, a recunoscut ca nu exista aprobarile legale pentru santierul de pe Semenic. „Noi am facut demersurile necesare si s-a intrunit comisia de la parcul national si a spus ca ne da aprobare”, a declarat Roset, directorul Directiei Patromoniu a CJCS.

Ioan Roseti, director in Consiliul Judetean: „Sunt si cabane private!”

Directorul Roset sustine ca s-a facut doar o „organizare” de santier „din graba”. „E organizare de santier mai mult. Poate s-a luat doar iarba de acolo, dar nu cred ca mai mult. Vom intra in legalitate suta la suta. Acolo, pe munte, a nins si probabil ca cel care a castigat licitatia s-a grabit. E legal sa construim. Langa noi e cabana particulara, mai sunt cabane private din Resita si Timisoara. Taman acum cand am construit si noi apar probleme”, a mai spus Roseti.

Comisari de mediu platiti sa ignore legea

Surse din cadrul unor ONG-uri care se ocupa de protectia mediului sustin ca deschiderea santierului ilegal era cunoscuta Garzii de Mediu si ca in zona au fost comisari ai acestei institutii. Situatia de pe Semenic nu este singura problema de mediu tolerata de institutia abilitata sa amendeze incalcarea legii. In trecut, Adevarul de Seara, a descoperit ca padurea din jurul comunei Valiug este poluata cu gunoaie ingropate la intamplare. Reprezentantii Garzii de Mediu au fost fortati sa anunte masuri, daca primaria Valiug nu face curatenie. In urma cu trei ani Garda de Mediu a mai aflat, tot din presa, ca groapa de gunoi a comunei polueaza sursa de alimentare cu apa a Resitei. Situatia a fost tolerata si dupa semnalele trase in presa.

Transcrierea convorbirilor cu Sorin Frunzaverde

22 mai 2010, ora 13.28
Reporter: Buna ziua! Domnul Frunzaverde ?
Sorin Frunzaverde: Da!
R: Buna ziua, Malin Bot sunt, de la ziarul Adevarul
S.F.: Da!
R: Scriu un articol despre o constructie a Consiliului Judetean de pe Semenic …
SF: Sunati-l pe domnul Roset, care este seful patromoniului si va spune el despre ce e vorba.
R: Am inteles, dar nu aveti si dumneavoastra un punct de vedere ?
SF: El e unul dintre girantii acestei constructii …
R: Nu aveti o opinie, avand in vedere ca institutia dumneavoastra a incalcat legea ?
(convorbirea se intrerupe, se aude ton de ocupat)
Ora 13.28
R: Alo, tot de la ziarul Adevarul, s-a intrerupt convorbirea …
SF: Nu, am intrerupt-o eu! Sunati-l pe domnul director Roset, care este titularul de contract, de la patrimoniul Consiliului Judetean, al acestei cladiri.
R: Dar eu vreau un punct de vedere al dumneavoastra!
(convorbirea se intrerupe din nou)

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *