Santorini, insula creata de cel mai mare dezastru natural

Perla litoralului grecesc e vizitata de 50.000 de persoane in fiecare zi de vara, insula fiind in topul destinatiilor turistice din Grecia

Monument de arhitectura si geologie, insula este, pentru multi, emblema vizuala a Greciei. Un spatiu care s-a nascut prin disparitia unei civilizatii.

Una dintre cele mai cautate destinatii turistice din Grecia, Santorini si-a castigat renumele de insula-vedeta a spatiului elen datorita peisajelor impresionante si incarcaturii istorice si culturale. Insula Santorini din sudul arhipelagului Cicladelor a aparut in urma celui mai mare dezastru natural din istoria omenirii.

Este vorba despre eruptia unui vulcan care a ingropat in cenusa civilizatia minoica, in urma cu peste 3.600 de ani.

Pe seama aceluiasi cataclism este pusa si distrugerea unor parti importante din Creta, aflata la aproximativ 110 kilometri distanta. O alta ipoteza, sustinuta mai degraba de legenda decat de marturii istorice, presupune ca Santorini este parte a disparutei Atlantide.

Capitala insulei, Fira, a fost construita pe o panta abrupta, la 300 de metri altitudine

Lumea contrastelor

Desi cu o suprafata restransa, ce poate fi strabatuta, pe jos, in doua ore, insula este o destinatie care poate fi aleasa deopotriva de cei care prefera o vacanta cu mult zgomot, precum si de turistii care isi doresc un concediu departe de agitatia cotidiana.

Capitala Fira se intinde pe crestele abrupte ale insulei, la circa 300 de metri inaltime. Desi nu are plaje, orasul este preferat pentru atmosfera cosmopolita si viata de noapte activa. Alte orase atrag prin cladirile mari, luxoase, care ofera tot confortul unei vacante ideale.

De cealalta parte, se gasesc localitatile care pot fi catalogate ca fiind sarace, singura perioada de „prosperitate” fiind sezonul de vara.

Pe insula nu se gasesc rauri si apa este, de multe ori, insuficienta. Pana in anii „90, principala sursa a localnicilor pentru asigurarea proviziilor de apa era ploaia. De asemenea, o alta solutie o reprezenta apa adusa din zonele continentale. Nevoia de dezvoltare a locurilor a fost constientizata deopotriva de localnici, cat si de autoritatile centrale.

Turismul, principala sursa de venit

Locatia insulei si relieful pretentios au impus turismul ca singura sansa de supravietuire si dezvoltare a zonei.
Astfel, dezvoltarea infrastructurii de transport si conectarea, pe cale maritima si aeriana, a acestei destinatii cu marile orase grecesti a asigurat accesul in insula.

In prezent, cea mai mare parte a celor aproximativ opt mii de locuitori din Santorini traiesc din turism. Fiecare si-a deschis o mica „afacere” – cafenea, un mic restaurant sau un bar, magazin cu obiecte traditionale ori au ales sa isi transforme casa in pensiune.

Faptul ca turismul e singura sursa de venit este confirmat si de preturile de aici, de doua sau de trei ori mai mari decat in alte orase.

Plaja Rosie, unica in lume, este cautata pentru nisipul in doua culori, rosu si negru

Grija pentru traditie si conservare

Solul arid, vulcanic, si clima pretentioasa de pe insula nu au oferit prea multe posibilitati de-a lungul timpului, insa au dus la crearea unei traditii – vinul Assyrtiko. Unicitatea acestui vin alb se datoreaza, potrivit localnicilor, proprietatilor solului, pe care s-au straduit sa il pastreze asa cum l-a daruit natura.

Cultivarea vitei-de-vie nu este o afacere profitabila. Zona culturilor este foarte departe de cea locuita, iar recolta este de numai 10-20% din cea pe care o obtin francezii, de pilda.

Grecia, in topul preferintelor turistilor

Peisajele unice, plajele curate, bogatia istorica si culturala, precum si ospitalitatea proverbiala a grecilor sunt principalele puncte de atractie ale tarii

Ponderea anuala a turismului in Produsul Intern Brut al Greciei este de 18% (in Romania acest indicator se situeaza sub patru procente)

16% din totalul salariatilor Greciei lucreaza in turism, respectiv aproximativ 700.000 de persoane

Peste 16,5 milioane de turisti viziteaza anual Grecia

Investitiile anuale in activitatile si infrastructura turistica se ridica la aproximativ 40 milioane de euro

Magarusii sunt „ghizi” pe drumul din port spre oras

Cum se ajunge in Santorini

Insula este conectata la marile orase grecesti prin mijloace de transport maritim si aerian

Santorini are doua porturi, unul la Fira si celalalt la Athinios

Din Creta pana in Portul Fira o excursie cu feribotul dureaza putin peste trei ore

De la Atena la Santorini, o cursa cu feribotul normal dureaza noua ore, iar cu feribotul rapid, sapte ore

Pretul unei astfel de curse este de aproximativ 100 de euro pentru o persoana

Aeroportul este situat la cinci kilometri de capitala, la Monolithos

Pe tot parcursul anului sunt curse de la Atena

In sezonul estival, aeroportul insulei are legaturi si cu locatii internationale

Transportul intre aeroport si oras este asigurat permanent de autobuze si taxiuri

Transport ecologic pe insula

Pentru a urca din portul Fira in oras, cel mai recomandat mijloc de transport este magarusul

Taxiurile sunt disponibile permanent

Conditiile pentru a inchiria o masina, o motocicleta sau un scuter sunt permisul de conducere si varsta minima de 21 de ani

Desi este foarte bine cronometrat, programul autobuzelor este afisat in fiecare statie

Insula este deservita de o retea de transport local

Pentru cei care aleg taxiurile este recomandat sa verifice inainte cat trebuie sa plateasca pana la destinatia aleasa

Peste 1,5 milioane de turisti au vizitat insula anul trecut, majoritatea asiatici si englezi

Spectacol vizual

„Suspendata” la aproape 300 de metri de tarm, capitala nu are plaja. Insa cei care doresc sa se relaxeze la soare pot alege plajele aflate la distante acceptabile fata de Fira. Cea mai populata dintre ele este Perissa, la circa 15 kilometri de capitala, iar la zece kilometri distanta se gaseste Kamari.

Pentru cei care cauta locuri mai linistite, insula ofera plaje „departe de ochii lumii” – Paradise, Cape Columbo sau Vourvoulou. Cea mai spectaculoasa dintre toate ramane insa Plaja Rosie, care incanta cu nisipurile in doua culori, rosu si negru.

„Cea mai frumoasa”, in patrimoniul UNESCO

Cunoscuta in antichitate sub numele de Strongyli („rotund”), insula s-a numit apoi Calliste („cea mai frumoasa”), pentru ca, ulterior, sa primeasca numele Thera.

Denumirea sub care este recunoscuta in prezent a primit-o in secolul al XIII-lea si vine de la manastirea din insula, Sfanta Irina, numita de greci Aghia Irine si de marinarii straini, Santa Rini.

Ministrul turismului, Aris Spiliotopoulos, a anuntat recent ca Grecia a lansat o campanie pentru inscrierea insulei Santorini in patrimoniul UNESCO

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *