CE BEM, CE MINCAM
Sunca de Praga analizata contine o cantitate mare de caragenan si guma xantan, aditivi care ajuta la retinerea lichidelor. Astfel cumparam apa la pret de pulpa de porc.

Sunca de Praga de la Ma-tache Macelaru este un produs „din carne proas-pata, transata cu pricepere si preparata apoi cu pasiune si iscusinta exact ca pe vremuri: in macelarii curate si imbelsugate”. Cel putin asa se lauda pro-ducatorul pe eticheta. Acesta ne ofera si ingredientele folosite pentru prepararea suncii: „pulpa porc, sare, gelifianti (caragenan – E 407 si guma xantan – E 415), amidon de cartofi, stabilizatori (difosfati E 450 si trifosfati E 451), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301, condimente, dextroza, amplificator de aroma (glutamat monosodic E 621), aroma, extract de condimente, conservant (nitrit de sodiu E 250)”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul ana-lizat: „Mezel de tip sunca de Praga, cu un exces de sare si aditivi alimentari, dintre care unii periculosi, chiar cu potential cancerigen”. Caragenanul E 407 poate produce disfunctii ale tractusului digestiv, ducand chiar la aparitia cancerului, iar conservantul E 250 este in-cadrat si el in aceeasi categorie. Din punct de vedere al profilului nutritional, produsul este dezechilibrat, continand grasimi saturate de origine animala aterogene in cantitati foarte mari.

Sunca contine si surse de fosfor (E 450, E 451), care interfereaza cu calciul, impiedicand fixarea acestuia in oase, precum si cu absorbtia fierului si a magneziului.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, sufe-rinzilor de boli cardiovasculare si cerebrovasculare, suferinzilor de ficat si rinichi, de artrite, reumatism, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative (Parkinson si Alzheimer), sufe-rinzilor de boli dermatologice, bolnavilor de guta. De asemenea, su-ferinzii de densitate osoasa scazuta (osteoporoza) vor evita consumul produsului.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here