Sapte brasoveni dintr-o suta colecteaza selectiv deseurile

Majoritatea deseurilor reciclabile provin de la operatorii economici, populatia neavind inca o deprindere bine formata in acest sens. Brasovul este modelul pozitiv in colectarea selectiva a deseurilor, model pe care ar trebui sa il urmeze si alte judete din tara.

Cel putin asa considera reprezentantii Agentiei Regionale de Protectia Mediului Sibiu (ARPM) si cei de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile care s-au intilnit ieri, la Brasov, cu reprezentanti ai autoritatilor de mediu din Regiunea 7 Centru, dar si din tari ale Uniunii Europene ca Ungaria, Germania sau Italia, cu experienta in implementarea acquis-ului comunitar in domeniu. Motivul intilnirii de la Brasov l-a constituit seminarul cu tema „Gestionarea deseurilor electrice si electronice – responsabilitati si mecanisme financiare”, organizat de APM in colaborare cu Comisia Europeana. Seminarul si-a propus sa prezinte experienta europeana in domeniul gestionarii DEEE-urilor, dar si rezultatele inregistrate pina in prezent de proiectul pilot DEEE care se desfasoara la Brasov.

Populatia mai are de invatat

Brasovul a pus deja in practica doua proiecte pilot finantate din fonduri PHARE respectiv „Asistenta tehnica pentru implementarea directivei -Deseuri de echipamente electrice si electronice-” si „Campania de educare si informare privind managementul deseurilor”. In plus, Brasovul sta destul de bine si din punct de vedere al acoperirii cu servicii de salubrizare, 89% dintre localitatile urbane ale judetului beneficiind de servicii. Mai slab stau localitatile din mediul rural care sint acoperite de serviciile de salubritate numai in proportie de 15%. „In plus, aproape 40.000 de locuitori ai Brasovului colecteaza separat deseurile reciclabile, hirtia, cartonul, plasticul si sticla, ca urmare a implementarii a trei proiecte-pilot, respectiv -Colecteaza, selecteaza, traieste!-, -Eracolect – Nu fi doar consumator, selecteaza!- si a inca unui proiect desfasurat la Codlea. In total, cam sapte brasoveni dintr-o suta colecteaza selectiv deseurile”, explica Ciprian Bancila, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Brasov. El isi exprima totusi regretul ca majoritatea deseurilor reciclabile provin de la operatorii economici, populatia neavind inca o deprindere bine formata in acest sens.

Laude pentru Brasov

Cele mai multe laude le-a primit, la Brasov, proiectul de constientizare a importantei colectarii selective a deseurilor. „Munca APM-ului poate fi considerata ca munca furnicii in cariera de piatra. Pentru ca nu este usor sa ii faci pe oameni sa inteleaga ca este important si ce se afla dincolo de propriul gard si ca o punga de nailon aruncata la intimplare polueaza timp de o suta de ani”, spune Zoltan Hobincu, reprezentant al APM Covasna. „Deocamdata am avut reactii pozitive la aceasta campanie. Am avut spoturile radio si piesele de teatru de strada. Asteptam sa vedem si de acum incolo cum vor continua brasovenii sa perceapa colectarea selectiva a deseurilor”, a declarat viceprimarul Adrian Gabor, care spune ca municipiul sta destul de bine la capitolul dotare cu recipiente: „Cam 60-70% din tot municipiul este acoperit din punct de vedere al recipientelor pentru colectarea selectiva”.

Sursa: Monitrul Expres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *