Şapte francezi ajung pe 26 aprilie la Roman, pentru un stagiu de pregătire practică în agricultura biologică.
Sapte francezi ajung pe 26 aprilie la Roman, pentru un stagiu de pregatire practica in agricultura biologica.
Sapte francezi ajung pe 26 aprilie la Roman, pentru un stagiu de pregatire practica in agricultura biologica.

Un grup format din sapte francezi, elevi in ultimul an la Scoala postliceala de agricultura biologica din cadrul Centrului de Formare din Melle, va sosi la Roman pe 26 aprilie, pentru un stagiu de practica de doua saptamani, la ferme din zona Romanului. In functie de domeniul pentru care si-au aratat interesul, ei vor ajunge la ferme specializate in cresterea ovinelor, la ferme de oi si capre, in stupina sau in sere.

“Acest stagiu de pregatire reprezinta continuarea unui parteneriat mai vechi intre Centrul de Formare Profesionala din Melle si Liceul Tehnologic «Ion Ionescu de la Brad» din Horia. Liceul nostru intermediaza si monitorizeaza stagiul de pregatire. Cei sapte elevi sunt in ultimul an la o specializare care la noi nu exista, care nu se studiaza la scoala, agricultura biologica, dar pentru care exista un interes deosebit in Occident, intrucat se pune un mare accent pe alimentatia ecologica, sanatoasa. Cei sapte elevi care vin la noi reprezinta doar o parte dintre cursanti, unii vor face practica in Italia, altii merg in alte tari europene, in functie de dorintele pe care si le-au exprimat si de interesele lor pentru o latura sau alta a agriculturii. Varstele elevilor sunt cuprinse intre 21 si 28 de ani, cursurile de agricultura pe care le urmeaza reprezentand, de fapt, o reconversie profesionala. Cei mai multi dintre ei intentioneaza ca, dupa absolvirea cursurilor si obtinerea certificatelor, sa acceseze un imprumut pentru a-si dechide propria afacere in agricultura”, a spus profesorul Liviu Ciubotaru, care coordoneaza activitatea practica a francezilor in Romania.

In functie de domeniul de interes, francezii vor ajunge la ferme de oi si capre din comunele Oniceni si Horia, unde vor participa la toate activitatile, de la ingrijirea animalelor si prepararea branzeturilor pana la vanzarile din piata, unul dintre francezi se va ocupa de albinarit, iar ceilalti vor lucra la ferma de vaci si la serele Institutului Franciscan din Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here