Sapunuri naturale renumite in lume

Sapunuri naturale renumite in lume

Sapunul de Marsilia a fost unul dintre cele mai folosite la curtea Regelui Soare al Frantei.

Vom incepe azi un miniserial in care vom vorbi despre sapunurile naturale renumite in toata lumea. Plecind din Europa, de la Marsilia, vom calatori in toata lumea dupa sapunurile cele mai rafinate, mai cunoscute sau mai putin cunoscute care s-au fabricat sI inca se mai fabrica.

Primele mixture ale sapunului dateaza de secole si marturii ale lor s-au pastrat inca din antichitate avind la baza uleiul, apa si cenusa. Sapunul de Marsilia are o istorie care ia nastere pe malul Mediteranei si care traverseaza astazi lumea intreaga. Astazi este recunoscut peste tot in lume datorita unui continut de 72% acizi grasi fiind singurul preparat numai cu ulei de masline. Termenul «sapun de Marsilia» corespunde unei metode de fabricare si denumirea sa impune respectarea anumitor reguli in procesul de elaborare, mai ales in ceea ce priveste cantitatile si calitatile materiei prime. Primele informatii despre acest sapun apar in traditia ligura. La Savona, sotia unui pescar a obtinut pentru prima data sapunul cu totul accidental: a lasat sa fiarba lesia de soda intr-o cratita care continea ulei de masline. De atunci, sapunul de rufe este produs utilizeind ca materie prima grasimi vegetale naturale obtinute de la masline, soda naturala si ulei esential de lamiita care caracterizeaza tipicul si inconfundabilul parfum al sapunului de Marsilia.

Lege speciala pentru Savon de Marseille

Istoria sapunului de Marsilia este pe atit de veche, pe cit de interesanta, acest produs participind efectiv, de-a lungul secolelor la cresterea economica din anumite zone ale Frantei. Astfel, din secolul al IX-lea Marsilia era considerata capitala producerii acestui sapun, la egalitate cu Genova si Savona. Sapunul se fabrica utilizind materii prime tipice Mediteranei, cenusa de plante marine si uleiul de masline. Dezvoltarea industriei de sapunuri din orasele de pe coasta Mediteranei (Savona, Genova, Venetia) a fost favorizata de prezenta uleiului de masline si de soda naturala obtinuta din cenusa plantelor marine. Primele manufacturi de sapun de soda s-au deschis deci in Liguria, mai precis in Savona, unde aceasta preocupare a locuitorilor devine infloritoare din secolul al XV-lea.

In secolul al XVII-lea, din cauza blocajelor activitatii industriale italiene legate de frecventele invazii ce au avut loc in pensinsula, primul loc in comercializarea sapunului a trecut la francezi. Epoca Regelui Soare, Louis XIV al Frantei, a stat la baza raspindirii faimei sapunului de Marsilia. Un ministru al regelui, Jean Baptiste Colbert, a adunat toti expetii liguri in producerea lui in vederea construirii de fabrici de sapun la Toulouse si Marsilia. In special Marsilia s-a distins imediat prin elevata calitate a materiilor prime utilizate, sapunul consacrindu-si denumirea de Savon de Marseille. Minsitrul Colbert a promovat productia sapunului, prin emiterea in 1688 a unui regulament, denumit Edictul lui Colbert. Regulamentul stabilea calitatile necesare pentru recunoasterea produsului: sapunul trebuia sa contina uleiuri vegetale in proportie de 72%.

In secolul al XVIII-lea Marsilia s-a impus definitiv ca centru de productie si de difuzare a sapunului, mentinind la nivel inalt calitatea ceruta de normele locale. Chiar si in zilele noastre stantarea sapunului se face cu ajutorul stantelor din lemn, respectind vechea lege de fabricare a lui. In felul acesta, Savon de Marseille a devenit un nume de rezonanta, fiindu-i recunoscuta pretutindeni delicatetea si prospetimea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *