Saracii Bistritei ar putea gasi de lucru in sere pentru a face agricultura ecologica

Cursuri acreditate agricultura ecologica
Saracii Bistritei ar putea gasi de lucru in sere pentru a face agricultura ecologica
Saracii Bistritei ar putea gasi de lucru in sere pentru a face agricultura ecologica

Sala de sedinte a primariei Bistrita a gazduit in aceasta dimineata un colocviu al carui tema au fost intreprinderile sociale si ajutorul pe care il pot acestea grupurilor umane defavorizate si care nu isi gasesc locuri de munca. Principalul organizator si initiator al mesei rotunde, viceprimarul Ioan Peteleu, a invitat la Bistrita doi profesori universitari de la UBB Cluj Dan Chiribuca si Bogdan Iacob, specialisti si cunoscatori mai economiei sociale.

Masa rotunda a fost anuntata de Peteleu in urma cu mai bine de o saptamana, atunci cand el dadea urmatoarea explicatie in ceea ce priveste simpozionul: ”La nivelul municipiului s-au construit locuinte sociale si nu putine. Din pacate, problemele in aceasta zona cresc sau se multiplica in loc sa fie mai putine. In acest scop m-am gandit la o abordare strategica pe termen lung si la un plan de actiune. Un prim pas este cel de a initia dezbateri, mese rotunde si alte evenimente de acest gen pentru aceste grupuri defavorizate, sa incercam sa ii reactivam social”, explica Ioan Peteleu.

In acest context, Peteleu a explicat si cum crede si spera ca se va realiza incluziunea acestor grupuri: „Scopul acestei mese rotunde va fi ca in perioada urmatoare de programare, 2014-2020, sa aplicam pe un proiect care sa conduca la dezvoltarea de intreprinderi sociale la Bistrita, in care aceste persoane sa se regaseasca. Trebuie sa intervenim, pentru ca altfel problemele sociale, in timp, vor crea situatii fara iesire. Sunt persoane, si in Subcetate, si la Viisoara, care din veniturile obtinute nu-si pot plati chiria sau cheltuielile lunare. Bun, mergem pe evacuare, dar ce facem cu acele persoane dupa ce vor fi evacuate?”, a conchis viceprimarul liberal bistritean.

Astazi, cei doi universitari clujeni au sugerat primariei Bistrita ca intreprinderile sociale, care vor fi materializate cel mai probabil cu ajutorul fondurilor europene sa tina cont de specificul zonelor, al persoanelor defavorizate pe care trebuie sa le ajute, dar si de cererile de pe piata. In acest sens au fost recomandate atat serviciile, Bogdan Iacob sfatuind Primaria Bistrita sa isi externalizeze unele servicii catre astfel de intreprinderi sociale, dar si productia. Printre ideile specifice care au fost vehiculate in cadrul primei intalniri pe aceasta tema care a avut loc s-au numarat domeniile de activitate de nisa, cum sunt fructele si legumele bio sau chiar jucariile din lemn, atat de cautate in alte tari.

Este o solutie pe placul viceprimarului Ioan Peteleu. El a aratat ca in apropierea Grupului Scolar Agricol exista 30 de hectare de teren, din care sunt utilizate de catre elevi si profesori putin peste doua hectare, care ar putea fi utilizat pentru amenajarea unor sere. Printre ONG-urile care au anuntat inca de astazi ca sunt dispuse sa sustina o astfel de idee s-a numarat si Inocenti, care are deja experienta cu mentinerea in scoala a copiilor de etnie roma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *