Sarbatoare in Padurea de Liliac de la Ponoarele

Sarbatoare in Padurea de Liliac de la Ponoarele

Sarbatoare in Padurea de Liliac de la Ponoarele

Organizatorii, Primaria si Consiliul Local Ponoarele, au pregatit spectacole in aer liber, sustinute de formatii de muzica populara din Mehedinti si judetele limitrofe, de solisti de muzica populara de valoare, dar si de tarafuri de artisti locali, precum si dansuri populare autentice.

Autoritatile au facut pregatiri toata saptamana pentru aceasta sarbatoare. „La intrarea in Padurea de Liliac, am incercat sa amenajam cat mai frumos si sa curatam intreaga zona, pentru ca localitatea Ponoarele sa-si intampine oaspetii asa cum se cuvine. Sarbatoarea Liliacului care dainuie de timpuri este simbolul comunei noastre. Suntem siguri ca oaspetii care ne vor vizita zona se vor simti bine, iar cantecul, jocul si voia buna vor fi la ele acasa”, a declarat primarul comunei Ponoarele, Georgica Patrascu.

Duminica, festivitatea va fi deschisa la ora 10,00 fiind invitate opt ansambluri populare din tara.  Comerciantii si-au amplasat tarabele cu mici, bere si produse traditionale in platoul padurii de liliac, intregind atmosfera de sarbatoare.


Si in acest an, invitati speciali ai evenimentului vor fi Niculina Stoican si Petrica Mitu Stoian. Cei doi vor sustine concerte, duminca seara, in incheierea evenimentului.

Padurea de liliac, declarata monument al naturii, se afla intre satele Ponoarele, Tihoi si Baluta. In apropierea sa se afla lacul Zaton, de origine vulcanica, care se intinde pe 5 km si se pierde in pesteri. Un punct de atractie deosebit este Podul Natural, sau Podul lui Dumnezeu, format dintr-o stanca uriasa, pravalita peste un curs de apa. Zona mai cuprinde Steiul Ponorii, o stanca uriasa pe care Sfantul Nicodim voia sa construiasca o manastire. Pana la urma, a fost construita o bisericuta, despre care marele Nicolae Iorga spunea ca ar apartine cu adevarat constructiillor ridicate de Nicodim.

Celebra padure de liliac, locul in care se desfasoara sarbatoarea anuala cu acelasi nume se afla la 3 kilometri de Ponoarele, singurul drum de acces fiind unul pietruit si deosebit de aglomerat cu prilejul sarbatorii. Nu doar padurea de liliac atrage turistii in acest colt mirific al zonei de nord din Mehedinti, ci si multe alte frumuseti  care sunt  catalogate drept monumente ale naturii, unice in Europa. De exemplu, Podul lui Dumnezeu este o arcada de calcar (de 4 m grosime), cu o lungime de cca 60 de metri, o deschidere de 27 de metri, si o latime de 9,7 metri, fiind al doilea pod natural din Europa, ca marime, si singurul functional (pe deasupra sa trece soseaua Drobeta-Turnu-Severin – Baia de Arama – Baile Herculane).

Podul s-a format prin prabusirea unui perete al Pesterii Bulba care prin cei 5.000 de metri de galerii si prin arhitectura sa interioara deosebita este o atractie turistica. Deasupra pesterii si a podului se afla un deal plin cu formatiuni carstice, intre care „lapiezurile ingropate” – incretituri calcaroase – ce alcatuiesc Campul Afroditei si Campul Cleopatrei, unice in Europa, la altitudini de pana la 600 de metri. La cealalta iesire a pesterii (pentru cine mai are puterea sa ajunga pana acolo), intalnim Lacul Zaton, un lac de origine carstica si care, avand legatura cu sistemul hidrografic al pesterii, este cand plin ochi, cand pustiu si crapat.4 Mai 2014 - Sursa: AdevarulArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016