Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a inceput duminica o vizita de stat de trei zile in China, in cursul careia spera sa intareasca relatiile economice bilaterale si sa abordeze problema mediului in aceasta tara considerata poluatorul numarul 1 al planetei.

Prima calatorie a presedintelui francez in Asia de la alegerea sa va avea trei etape – Xian, fosta capitala imperiala, unde va vizita situl armatei, Beijing si Shanghai.
Dorim stabilirea unei relatii puternice cu China, intr-un moment in care relatiile dintre Beijing si unele state occidentale au tendinta de a se tensiona, a afirmat la Palatul Elysee, in timp ce Beijingul a calificat aceasta vizita ca „importanta”. Sarkozy aduce cu el, in afara celor sapte ministri si secretari de stat – cu exceptia lui Rama Yade, insarcinat cu drepturile omului la Quai d”Orsay, pentru ca „presedintele va prelua aceasta problema” -, si circa 40 de sefi de intreprinderi. Purtatorul sau de cuvant, David Martinon, a declarat ca „seful statului spera sa semneze importante contracte, in special in domeniul electronuclear si al transportului aerian.
Un alt mare dosar va cuprinde problemele de mediu si de dezvoltare durabila. „Marca acestei vizite” este „cuvantul mediu”, afirma consilierul diplomatic al lui Sarkozy.
Alte probleme la ordinea zilei vor fi proprietatea intelectuala, contrafacerea, 80% provenind din Asia, mai ales din China, si fondurile suverane (detinute de stat). Printre problemele internationale abordate figureaza Africa, in special Darfour, dar si Birmania si Iranul, Franta sperand de la Beijing in acest dosar „acelasi angajament pozitiv pe care l-a avut pentru rezolvarea crizei nucleare nord-coreene”.

Sursa: Romania Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here