Sarpele cu picioare

„Ceea ce a fost pierdut acum zeci de milioane de ani este acum regasit” este titlul unui articol BBC absolut captivant pentru unii sau socant pentru altii. Un nou motiv de reinviere a disputei cu privire la evolutia speciilor si implicit a omului.

Descoperire uluitoare: un sarpe fosilizat dintr-o roca gasita pe teritoriul Libanului. Nimic spectaculos pana aici. Un mic detaliu face diferenta: un sarpe cu picioare !

Oamenii de stiinta au la dispozitie un arsenal redus de fosile care sa sustina firul evolutiei soparlei primitive catre sarpe asa cum il cunoastem noi astazi.

Cercetatorii de la European Light Source sau ESRF cu sediul la Grenoble, Franta, au folosit o radiografie cu doza mare de raze X pentru a evidentia un membru vizibil al unei creaturi fosilizate. Celalalt membru nu a fost prezervat la fel de bine din cauza modului in care a fost inglobat in roca specimenul.

Specimenul in cauza se numeste Eupodophis descouensi, are circa 85 cm lungime si a trait in perioada tarzie a cretacicului, acum aproximativ 92 de milioane de ani. A fost descoperit langa satul al-Nammoura, in anul 2000. Fosila a fost inglobata intr-o roca de calcar, o placa subtire care s-a sfaramat in mai multe fragmente. O portiune din coloana vertebrala lipseste, iar coada s-a rupt si a migrat langa cap in procesul de fosilizare.

Sa ne ocupam si de vestigiul membrului. Se disting foarte clar oasele componente: fibula, tibia si femurul. Intregul membru nu are decat 2 cm lungime, in mod clar nu-i era de nici un ajutor real.

Dovezile curente sugereaza ca serpii au inceput sa-si faca aparitia acum circa 150 de milioane de ani.

Exista 2 teorii cu privire la aparitia serpilor ca specie. Prima afirma ca soparlele s-au adaptat la viata subterana si astfel eu involuat cele 4 membre, intai cele anterioare apoi cele posterioare. Cea de-a doua teorie spune ca serpii isi trag originea din reptilele marine.

Dupa aceasta scurta trecere in revista a celor 2 teorii devine evidenta valoarea imensa pe care o are descoperirea acestei fosile.
Doamna Houssaye: „Am vrut sa studiez structura intima a fiecarui os in parte si pentru aceasta ar fi fost nevoie de metode distructive. Dar avand in vedere ca acesta este singurul specimen, este absolut imposibil de realizat o astfel de actiune. Singura tsolutie posibila: tehnicile de reconstructie 3D. Pentru asta avem nevoie de rezoluie foarte buna si doar un singur aparat care este capabil de aceasta exista.”

Solutia se numeste European Synchrotron Radiation Facility, un complex gigantic situat la poalele muntilor Alpi, care produce o lumina atat de intensa iincat poate penetra aprope orice material, relevandu-i structura interna. Astfel s-a determinat ca piciorul lipsa era de fapt intr-o pozitie particulara, cu genunchiul indoit.

De amintit ca dintre serpii actuali, cum ar fi Boa sau Pitonul prezinta un soi de pinteni, vestigii ale membrelor de mult pierdute, pinteni cu rol ajutator in timpul actului reproducerii.

Darwin sau teoria divina ? Unde sunt piesele care lipsesc din lantul evolutiei speciei umane ?

Un singur lucru este cert. Mediul si adaptarea la mediu duc la modificarea caracterelor unei specii daca factorul cauzal persista suficient in timp.

Sursa: Stiinta.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *