Sase motive pentru a planta pereti verzi, in Timisoara

în Timi?oara
Sase motive pentru a planta pereti verzi
Sase motive pentru a planta pereti verzi

Sistemele de plantare verticala, de tip pereti verzi (perete verde = un perete acoperit partial sau total de vegetatie care include si mediul de crestere, de exemplu solul aferent) sunt adaptabile aproape oricarui tip de suprafata vericala si sunt o caracteristica a peisagisticii moderne, specifica marilor aglomerari urbane. Peretii verticali verzi au un scop bine determinat de a creste calitatea vietii, iar in Timisoara, un oras din ce in ce mai aglomerat, avem acum posibilitatea de a beneficia de acestia.Un grup de specialisti banateni au dezvoltat acest sistem si l-au livrat in tara cu succes, unul din beneficiari fiind Gradina Botanica din Cluj-Napoca.

1. Factor de reducere a caniculei

Timisoara este recunoscuta ca fiind unul din cele mai “desertice” orase ale tarii, atunci cand vorbim de canicula.
Reintroducerea vegetatiei in Timisoara prin peretii verzi promoveaza aparitia proceselor de racire naturale, cum ar fi fotosinteza si evaporarea apei prin transpiratie. Prin plasarea strategica de pereti verzi, plantele pot crea suficiente turbulente pentru a rupe fluxul de aer vertical, ceea ce incetineste si se raceste aerul.

2. Reducerea nivelului de poluare prin praf

Timisoara are un aer extreme de poluat: 60 de micrograme de particule de praf in aerul respirabil masurate in 2010 in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca in aer pot fi maxim 40 de micrograme de particule de praf.
Peretii verzi dimineaza nivelul de poluare a aerului prin scaderea temperaturilor extreme de vara folosindu-se de fotosinteza, capcane de particule si captarea gazelor.

Capacitatea peretilor verzi de a asigura izolare termica pentru cladiri inseamna mai putin consum de energie si ca un poluant rezultat mai putine emisii poluante eliberate in aer, in conditiile in care unul din cei mai mari poluatori de praf din Timisoara sunt Colterm si centralele termice de apartament

3. Crearea unui tampon impotriva vantului in timpul lunilor de toamna si iarna

Ca intensitate, vanturile in Timisoara ating uneori gradul 10 pe scara Beaufort din 12 pozitii, adica vorim de o viteza a aerului de 89-102 km/h.

Peretii verzi protejeaza finisajele exterioare si zidaria impotriva radiatiilor UV si a ploii. Pot creste, de asemenea, etanseitatea la aer devenind un sigiliu de usi si ferestre prin reducerea efectului de presiune a vantului.

4. Protectia zidurilor construite

In Timisoara temperaturile maxime si minime absolute au fost de -35, 3 grade Celsius in 1963 si 41 grade Celsius maxima in 1952, ceea ce arata ca fluctuatiile de temperatura sunt destul de mari.

Fluctuatiile de temperatura reduc durata de viata a cladirilor si pot fi daunatoare pentru materialele de constructii. Peretii verzi ofera un strat suplimentar de izolatie exterioara si, prin urmare, limiteaza fluctuatiile termice.

5. Reducerea poluarii produse de zgomot

Timisoara se afla pe primul loc in Romania la poluarea fonica, arata o harta de zgomot realizata de Agentia Europeana de Mediu in 2009. Aceasta inseamna ca peste 23.000 de oameni sunt expusi unui nivel de zgomot foarte mare, produs in special de traficul rutier.
Suprafata de vegetatie furnizata de verdeata urbana amplasata strategic, cum ar fi peretii verzi si acoperisuri din vegetatie blocheaza sunetele de inalta frecventa, iar atunci cand sunt construite cu un substrat de crestere suport mediu pot bloca, de asemenea, zgomotele de frecventa joasa.

De peste 30 de ani plantele au fost folosite cu succes in acest scop de-a lungul autostrazilor, arterelor, si liniilor de cale ferata din America de Nord si Europa.

6. Potential in marketing

Cladirile verzi, produse bio, servicile care respect natura poseda acum un avantaj competitiv pe piata. Peretii verzi sunt un simbol usor de identificat al sanatatii eco-bio, deoarece acestea sunt vizibile si au impact direct in ceea ce priveste cantitatea si calitatea de spatiu verde in centrele urbane si implicit in Timisoara, cel mai mare oras din Vestul tarii si al treilea ca numar de locuitori din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *