Satele sasesti fac business ecologic si proiecte cu bani europeni

Comuna Saschiz din judetul Mures s-a dovedit a fi un veritabil loc de aplicare a programelor de dezvoltare agricola din zona. Si nu doar o amintire arhaica a trecerii sasilor prin Transilvania. Cu ajutorul Fundatiei Adept si cu bani de la companii, micii producatori din zona au invatat sa faca afaceri si sa foloseasca fondurile europene pentru conservarea biodiversitatii si cresterea nivelului de trai.sat

Fundatia locala Adept, sprijinita financiar de Orange Romania, ii ajuta pe localnicii din Saschiz sa-si deschida afaceri si sa acceseze fonduri europene pentru agricultura. Membrii fundatiei spun ca zona are un peisaj semi-natural, rezultat al agriculturii traditionale, care este si acum principala sursa de venituri pentru multi fermieri din zona. Insa, biodiversitatea depinde de pastrarea agriculturii traditionale care, in opinia Adept, este amenintata de veniturile mici din mediul rural, abandonarea fanetelor si agricultura intensiva.

De aceea, Fundatia si-a stabilit ca obiective principale conservarea biodiversitatii si dezvoltarea rurala in satele sasesti din sud estul Transilvaniei. Si cum biodiversitatea ridicata a zonei nu poate fi protejata fara aportul oamenilor, membrii fundatiei, au identificat, pentru inceput, activitatile din zona si oamenii care stiu sa le faca cel mai bine. Si, in plus, au pus accent pe agro-turism, „pentru ca sunt foarte multi turisti care apreciaza aceasta zona si incercam sa-i pastram aici”, explica Cristi Gherghiceanu, directorul executiv al fundatiei.

De altfel, Fundatia Adept a organizat mai multe cursuri de agro-turism si igiena alimentara pentru micii producatori din zona care au invatat, printre altele, putina contabilitate, marketing si management, limba engleza si lucruri practice in bucatarii.

„Ii ajutam pe oameni sa aplice pentru fonduri, si nu doar sa cheltuiasca acesti bani” spune Nat Page, unul dintre fondatorii fundatiei. Si, mai mult, este important pentru oameni sa invete sa fie flexibili, explica Page. „Sa fii flexibil inseamna sa fii in stare sa cheltuiesti toti acesti bani”, spune el.

Oamenii de rand nu prea au acces la informatii si nici nu stiu cui sa se adreseze pentru programele de finantare, spune si Cristi Gherghiceanu. Mai mult, au fost obisnuiti sa se intample totul de sus in jos. Drept urmare nu sunt obisnuiti sa preia initiativa si sa porneasca singuri ceva nou. „Nu au incredere si nici curajul sa incerce”, arata el.

Sapard 3.3 – proiect pilot la Saschiz si unic in Romania

Fundatia Adept in colaborare cu primaria din Saschiz a demarat, in premiera pentru Romania, un proiect specific pentru fanete si pasuni pe Masura Sapard 3.3.

Sapard 3.3 este prima masura de agro-mediu din Romania prin care fermierii sunt ajutati cu bani europeni sa pastreze managementul traditional al pajistilor, pasunilor si fanetelor. Masura 3.3 presupune o finantare de 95 euro pe hectar intr-un an, fara fonduri locale de pornire. Potrivit primarului din Saschiz, Ovidiu Soaita, pentru urmatorii cinci ani au obtinut deja o finantare de 800.000 euro, iar primii bani vor ajunge in buzunarele localnicilor in luna noiembrie.

Proiectele depuse au si cateva reguli specifice. De exemplu, fanetele, trebuie cosite cel putin o data pe an, dupa 15 iunie, si nu pot fi folosite substante chimice. „Nu stiu daca este un noroc, dar oamenii sunt saraci si nu ai bani de chimicale”, spune Gherghiceanu.

„Cand prezint acest model si in alte zone, toti intreaba ce se ascunde in spatele lui. S-a tot vorbit 15 ani si dintr-o data se intampla ceva concret, si asta sperie un pic”, mai spune el.

Citeste articolul Satele sasesti fac business ecologic si proiecte cu bani europeni integral in Euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *