Satu Mare: Gunoiul selectat se colecteza la gramada

Satu Mare: Gunoiul selectat se colecteza la gramada

Un proiect al administratiei locale obliga satmarenii sa isi selecteze gunoiul, insa colectarea se va face in aceleasi containere. Cartierele din Satu Mare vor avea doar la finalul lui 2011 puncte de colectare selectiva a gunoiului menajer.

Problema implementarii sistemului de colectare selectiva a deseurilor in municipiul Satu Mare ramane in continuare nerezolvata. Consiliul Local a refuzat anul trecut investitia Florisal, de circa 2 milioane de lei, destinati constructiei celor aproape 200 de puncte de precolectare in cartiere. Astfel ca, sistemul de colectare selectiva a deseurilor va fi facut din bugetul local, pe parcursul anului viitor.

Selectare Da!, Colectare Ba!

Un Proiect de Hotarare de Consiliu Local, ce urmeaza a fi votat joi, prevede insa instituirea, cu caracter obligatoriu, de la 1 ianuarie 2011, pentru toti utilizatorii serviciilor de salubrizare din municipiul Satu Mare, a sistemului de colectare selectiva duala, pe componenta uscata (reciclabila) si umeda a deseurilor menajere. Mai mult, legea obliga satmarenii sa puna gunoaiele reciclabile intr-un sac transparent de plastic ce va fi oferit, potrivit proiectului, gratuit de catre firma locala de salubrizare. „Degeaba le ofer eu gratuit satmarenilor saci de plastic, asa cum prevede acest proiect, pentru ca nu au fost amenajate punctele de precolectare, si gunoiul ajunge tot la gramada in containere”, spune Vasile Puscas, adiministratorul Florisal.

Acesta pune intarzierea implementarii sistemului eurocontainerelor, pe seama consilierilor locali care s-au impotrivit prelungirii contractului cu firma locala de salubrizare. „As fi facut eu aceasta investitie de circa 2 milioane de lei, in construirea punctelor gospodaresti de precolectare in cartiere in numar de 184 si dotarea noilor puncte cu aproape 1.000 de eurocontainere, insa, Consiliul Local nu a fost de acord cu prelungirea contractului cu Florisal pana in 2017. Fara aceasta prelungire, eu nu am cum sa imi amortizez investitia”, spune Vasile Puscas, administratorul Florisal.

Constrangeri bugetare

Chiar daca proiectul prevede ca de la 1 ianuarie 2011 sa fie implemenat sistemul colectarii duale, este foarte putin probabil ca municipalitatea sa reuseasca sa finalizeze investitia pe parcursul anului viitor. „Bugetul va fi aprobat prin februarie. Legea ne obliga sa facem asemenea investitii chiar daca nu avem banii necesari. In functie de sumele pe care le vom putea aloca, si dupa organizarea unei licitatii, este posibil ca pana la finalul anului 2011 sa construim macar o parte din aceste puncte de colectare selectiva in cartiere”, spune primarul Iuliu Ilyes.

Tarife majorate pentru firme

Proiectul ce va fi votat joi in Consiliul Local, prevede ca populatia sa ramana doar la tariful unic pe persoana de 7,70 de lei, iar firmele sa plateasca cu crca 50 % mai mult pe metru cub. Daca in prezent acestea sunt de 28,6 lei pe metru cub, acestea ar urma sa se majoreze, de la 1 ianuarie 2011, la 45,40 lei, fara TVA, prin actualizare la inflatie. Vor suporta majorarile circa 2.700 de persoane juridice aflate in relatii contractuale cu firma locala de salubritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *