Savantii au descoperit un exemplar viu al unei specii date disparuta

Savan?ii au descoperit un exemplar viu al unei specii date disp?rut?
Savantii au descoperit un exemplar viu al unei specii date disparuta
Savantii au descoperit un exemplar viu al unei specii date disparuta

Desi ruinele incase de la Machu Picchu sunt asociate, ingeneral, cu descoperiri arheologice de exceptie, de data aceasta surpriza a fost de alta natura: in apropierea faimosului sit arheologic a fost descoperit, viu, un exemplar dintr-o specie de animal pe care cercetatorii o credeau disparuta, scrie The Guardian citat de descopera.ro.

Chinchilla arboricola de Machu Picchu (Cuscomys oblativa) este o specie de rozator care, pana in urma cu putin timp, era cunoscuta doar din fosile, fiind descrisa pe baza a doua cranii descoperite de Hiram Bingham, istoricul american care a dezvaluit lumii occidentale existenta ruinelor de la Machu Picchu.

Se credea ca specia disparuse inainte de sosirea conchistadorilor in aceasta regiune a Americii de Sud.
In 2009, insa, un paznic al rezervatiei, Roberto Quispe, a semnalat un exemplar viu al acestei specii. Fenomenul „reaparitiei” unei specii considerate disparute este numit de biologi „efectul Lazar” (dupa numele personajului biblic pe care Iisus Hristos, conform legendei, l-ar fi „inviat”.)

O echipa de specialisti mexiani si peruani a intreprins in 2012 o expeditie pentru confirmarea existentei animalului, cautandu-l in jungla montana umeda din apropiere de Wiñayhuayna, un alt sit arheologic situat pe „Drumul Incas” (Inca Trail), un traseu care duce catre Machu Picchu.

In cele din urma, au gasit un exemplar viu, confirmand astfel faptul ca chinchilla arboricola de Machu Picchu nu disparuse, de fapt, niciodata. Totusi, descoperitorii considera ca specia ar putea fi amenintata, din cauza raritatii ei si a micsorarii habitatului sau.

Exista insa si un aspect pozitiv: specia traieste atat in Parcul National Machu Picchu, cat si in sanctuarul istoric Machu Picchu – perimetrul care cuprinde vestigiile constructiilor incase. Ambele structuri sunt relativ bine gestionate, fiind dotate cu personal si infrastructura care permit o supraveghere buna a zonei, reducandu-se astfel pericolul defrisarilor.
Padurile umede de altitudine din regiune mai ascund insa multe surprize si secrete, in afara de existenta chinchillei arboricole. Cercetatorii cred ca, printre animalele observate, s-ar mai numara cel putin inca 6 specii noi pentru stiinta: un mamifer, o soparla si 4 specii de broaste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *