Scandal pe exploatarea aurifera de la Certej

Scandal pe exploatarea aurifera de la Certej
Scandal pe exploatarea aurifera de la Certej

Scandalul exploatarilor de aur si argint s-a mutat in comuna hunedoreana Certej. O societate are drept de exploatare in zona, iar o parte din perimetru se intersecteaza cu un sit natural. ONG-urile au actionat in instanta autoritatile si societatea respectiva pentru a proteja aria. Pe de alta parte, Prefectura Hunedoara a contestat autorizatia de organizare a santierului, pe motiv ca nu ar fi legala.
Embed:

In urma cu trei ani, societatea Deva Gold a obtinut din partea Primariei Certej autorizatia de construire a santierului. Pentru ca nu au fost depuse avizele necesare si la Consiliul Judetean, iar unele acte nu aveau numar de inregistrare, Prefectura a atacat in instanta autorizatia emisa de primarie. Cei care au observat neregulile sunt reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii.

„Specialistii de acolo au retinut niste aspecte de nelegalitate, motiv pentru care au solicitat atacarea actului, pe considerentul ca atacarea in contencios administrativ de catre Prefectura duce automat la suspendarea acestui act”, a declarat Dan Terteci, purtatorul de cuvant al Prefecturii Hunedoara.

Primarul din comuna Certej ar fi trebuit sa depuna la Consiliul Judetean toate documentele. Pentru ca nu a facut acest lucru, a primit o amenda contraventionala in valoare de 5.000 de lei.

Petru Campian, primarul din Certej, a spus ca a lipsit un aviz pentru structura de specialitate de la Consiliul Judetean, care a fost ulterior obtinut.

„S-a obtinut o autorizatie pentru organizare de santier, noi am primit de la primarie aprobarea. In continuare, obligatia de a informa serviciile de specialitate de la Consiliul Judetean apartine emitentului”, a spus Nicolae Stanca, director al Deva Gold.

O alta problema ar fi ca in perimetrul care urmeaza sa fie exploatat intra si o parte dintr-un sit natural, cu copaci si animale protejate de lege.

„Sigur ca se stia. Situl a fost facut in 2011, iar sedinta a fost in 2012. Cu rosu este limita sitului, iar hasuratia este zona de explorare si viitoarea zona de exploatare. Astea toate vor fi niste gauri negre in munti pentru ca ei merg pe exploatare de cariera”, afirma Alexandru Cornel, reprezentant al unui ONG.

Pana cand instanta va decide legalitatea documentelor, lucrarile pe santier au fost suspendate. Lucru care ii nemultumeste pe localnici.

„Daca ar fi sa dea drumul si sa angajeze lumea din zona ar fi excelent pentru comunitate”.

„Suntem necajiti pentru ca avem copii care nu au unde lucra, avem oameni, soti care nu au unde lucra, n-avem bani, suntem la bloc, suntem foarte necajiti, nu avem bani sa luam paine”.

Conform proiectului, de la Certej vor fi extrase anual 300.000 de tone de minereuri, insemnand aur si argint, iar licenta a fost acordata pentru 20 de ani. Deva Gold va crea 800 de locuri de munca in localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *