Scandalul OMG ocoleste Maramuresul

Saptamana trecuta, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a recomandat producatorilor agricoli din Romania sa evite organismele modificate genetic (OMG). Atentia ministrului Korodi a fost orientata in special catre porumbul modificat genetic. „In momentul de fata, ne aflam in prag de start la insamantarile cu porumb si consider ca este esential ca din ce in ce mai multi agricultori sa se orienteze catre o productie ecologica”, a declarat Korodi.

Porumbul OMG, interzis

Ministrul Mediului a mai precizat ca a intrat in posesia unor studii stiintifice recente care ridica semne de intrebare cu privire la siguranta porumbului modificat genetic MON810 (porumb produs de compania americana Monsanto) pentru mediu si sanatate. Conform lui Korodi, studiile respective au fost folosite si de alte state din Uniunea Europeana (cum ar fi Franta, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia si Italia) ca argument pentru evitarea cultivarii acestui soi de porumb care produce propriul pesticid.

Conform legislatiei europene, statele membre pot decide individual daca iau masuri de restrictionare a unui organism modificat genetic. Attila Korodi a declarat ca va incepe demersurile pentru interzicerea acestui OMG: „Cer noii Comisii de Securitate Biologica, organism de control care va deveni operational dupa 15 aprilie 2008, sa verifice impactul pe care cultivarea porumbului MON 810 l-ar putea avea asupra sanatatii populatiei si asupra mediului. Noi avem mari semne de intrebare cu privire la cultivarea acestui soi si nu putem fi, in aceste conditii, in favoarea cultivarii lui.” Ministrul Korodi a subliniat ca, in situatia in care Comisia pentru Securitate Biologica evidentiaza riscuri reale asupra mediului si sanatatii umane, ministerul pe care-l reprezinta va initia un proiect de hotarare prin care sa interzica efectiv cultivarea acestui tip de porumb in Romania. In anul 2007, in Romania au fost cultivate 332 de hectare cu MON 810, niciunul dintre acestea in Maramures. Seful Serviciului Implementare Strategii, Politici si Programe in productia vegetala (serviciu din cadrul DADR Maramures), ing. Constantin Chetan, a declarat ca in judetul nostru nu s-a cultivat porumb modificat genetic si ca, din datele institutiei, nici in acest an maramuresenii nu intentioneaza sa cultive porumb OMG.

Sursa: E-Strada Maramureseana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *