Scarisoara, cea mai mare pestera de gheata din Romania

    400 de pesteri si-au sapat calea aici. In Tara Motilor, in varf de Apuseni, un hau imens bine pitit intr-o padure de brad, duce spre unul dintre cei mai mari ghetari subterani din Europa – binecunoscuta Scarisoara, un adevarat clestar de gheata. De numele marelui ghetar sunt legate zeci de legende cu zmei si fete rupte din soare
    scarisoara
    In comuna Garda de Sus, unde un indicator cam ruginit arata calea spre ghetar.Cei mai comozi pot merge cu masinile pe drumul ce serpuieste pana la pestera, pe coamele verzi ale masivului. Locurile parca-s rupte din legende, te zgaiesti in toate partile, parca n-ai vrea sa pierzi nimic. Drumul de pamant si piatra nu prea da insa pace.

    In apropierea ghetaului il puteti intalni pe primul ghid ,care insotea demult turistii. Va puteti opri sa-i vizitati muzeul,acum muzeograf, o casa moteasca adevarata cu acoperis de paie. Iar prispa lui Iliesie Pascu parca te indeamna sa depeni povesti despre zmeii de odinioara.

    E frig, e-adevarat, dar Scarisoara este impresionanta. Parca apa a vrut sa treaca pe aici, dar i-a placut haul, asa ca s-a razgandit. Mai intai s-a zgribulit, apoi a incremenit pentru totdeauna. Este cea mai mare pestera cu gheata din Romania, si e batrana, are peste 3000 de ani. Chiar la intrare strajuieste „foca de gheata”, asa ii spune, care isi arata mandra coltii spre tavanul pesterii.

    Pestera masoara 36 de metri, adica tot atat cat are un bloc de 10 etaje.
    Nu se stie exact cand a fost descoperita pestera, dar a fost mentionata pentru prima data in 1863. Cert este ca la inceputul secolului al 19-lea, in lipsa apei din zona, localnicii coborau in pestera ca sa ia gheata, pe care o lasau sa se topeasca. Atractia Scarisoarei este asa zisa biserica din pestera, unde exista cam 100 de formatiuni de stalagmite.

    Sursa: Realitatea TV

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *