Scenariu de groaza gazul metan ar putea fi responsabil pentru extinctia speciilor pe Terra

O nava de cercetare ruseasca a descoperit recent in Arctica, pe coasta de nord-est a Siberiei, cantitati enorme de gaz metan care sunt eliberate constant de sub apa.
arctica
Gazul metan este de mult mai periculos decat dioxidul de carbon in crearea efectului de sera deoarece inmagazineaza de 20 de ori mai multa caldura.

In atmosfera nu se gaseste atat de mult gaz metan, insa exista depozite uriase de metan in stare cristalizata (asa-zisa gheata de metan) in rocile de pe fundul oceanelor.

Un scenariu de groaza relatat de The Independent avertizeaza asupra posibilitatii ca, din cauza incalzirii globale si, implicit a temperaturii apelor, toata aceasta cantitate de gaz metan sa fie eliberata in atmosfera.

Eliberarea gazului metan in atmosfera ar duce la incalzirea temperaturii si, astfel, la eliberarea a si mai mult gaz metan. Cantitatea de metan in regiunea Arctica este mult mai mare decat carbonul depozitat pe intreg globul, si cercetatorii sunt alarmati de echilibrul in aceasta regiune deoarece se incalzeste mult mai rapid decat oricare alta zona a globului.

Oamenii de stinta avertizeaza asupra faptului ca gazul metan este de 20 de ori mai nociv decat dioxidul de carbon. Se crede ca in trecutul indepartat acesta ar fi putut fi responsabil pentru extinctia in masa pe pamant.
gaz metan
Am descoperit o regiune unde eliberarea metanului se producea atat de rapid si de intens, ca acesta nu avea timp sa se dizolve in apa, ci se ridica sub forma unor bule de gaz metan catre suprafata apei„, a declarat catre The Independent Orjan Gustafsson, cercetator suedez la bordul navei rusesti Jacob Smirnitskyi.

Descoperirile preliminare ale „International Siberian Shelf Study 2008”, se desfasoara sub supravegherea lui Igor Semiletov, de la Academia Rusa de Stiinte. Acesta a condus aproximativ 10 expeditii in Marea Laptev incepand cu anul 1994, dar in anii ’90 nu a fost detectat un nivel crescut al metanului.

Din 2003 el a raportat un numar crescand de cosuri de metan, confirmate de actuala expeditie cu ajutorul instrumentelor stiintifice aflate la bordul navei Jacob Smirnitskyi.

Dr Semiletov nominalizeaza printre posibilitatile care au dus la eliberarea masiva a metanului din ultima vreme incalzirea apei raurilor siberiene si topirea calotelor de gheata de pe uscat.

In regiunea arctica temperatura a crescut cu 4 grade in ultimele decenii iar zona Oceanului Arctic acoperita de gheata s-a diminuat constant. Cercetatorii se tem ca topirea ghetii va accelera incalzirea globala deoarece suprafata apei atrage si inmagazineaza mai multa caldura decat suprafata ghetii.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *