Guvernul reduce la jumatate schema de sprijin pentru energia verde

Guvernul reduce la jumatate schema de sprijin pentru energia verde
Guvernul reduce la jumatate schema de sprijin pentru energia verde

Proiectul de lege ar putea intra in vigoare de la 1 iulie si vrea sa corecteze asimetriile schemelor de sprijin. Miza este uriasa: proiecte de sute de milioane de euro.

Ultima forma a proiectului de lege prin care sa fie reduse schemele de sprijin pentru energia verde, vazut ieri de Ziarul Financiar, prevede o reducere de la doua certificate verzi la eoliene la 1 sau 1,5, de la 3 certificate la 1,4 pentru microhidrocentrale, de la 6 la 3,5 pentru centrale fotovoltaice si de la 2 certificate la 1,6 pentru biomasa.

De asemenea, proiectul prevede ca nivelul maxim acceptat pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi sa fie 30 euro/MW, fata de 55 euro/ MW in prezent si pastrarea minimului garantat la 27 euro/MW. In plus, se va introduce o limitare la nivel national a nivelului maxim de megawati produsi din energie verde la 3.500 MW.

O alta deosebire fata de situatia din prezent este ca se va cere o garantie financiara pentru proiecte. Noua schema ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie.

Proiectul prevede, in forma actuala, ca nu se aplica retroactiv, dar cel mai probabil limita de pret pentru certificatele verzi se va aplica si pentru proiectele deja incepute. Miza este uriasa pentru ca sunt investitii de sute de milioane de euro in acest sector al energiei verzi atat in functiune, cat si in derulare. Consultanti, bancheri, avocati sunt foarte interesati de aceste limite, pe langa companiile de energie propriu-zise. Oficialul Ministerului Economiei Alexandru Sandulescu, prezent ieri in prima zi a ZF Power Summit ’13, a spus ca in acest moment inca se lucreaza la proiect, dar a dat un mesaj clar ca este nevoie de o ajustare a schemei de sprijin.

„Noi observam o anumita asimetrie intre interesul investitorilor in regenerabile si interesul investitorilor in alte surse de energie. Din pacate, sunt companii care in tarile lor sunt mari produ­catoare de energie din carbune sau hidro, dar in Romania vin doar pentru eoliene. Aceasta asimetrie o sa ne coste, deja ne costa in factura, de la 1 ianuarie 4% din cresterea de 10% se datoreaza energiei regenerabile”, a spus Sandulescu, directorul Direc­tiei de energie din Ministerul Economiei.

Pe de alta parte, Sandulescu spune ca vin la minister companii din industrie din Romania care se plang ca au batut la portile marilor producatori de eoliene si au fost refuzati sa le livreze componente.

„Este greu de inteles cum e mai ieftin sa aduci o turbina din SUA decat sa produci local. E o dovada ca avem aceasta asimetrie in abordare, care trebuie corectata, pentru ca avem o schema mult prea generoasa”, a mai spus Sandulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *