A fost publicata ordonanta care modifica schema de sprijin pentru energie verde. Care sunt noile prevederi?

B?ie?ii verzi au învins
A fost publicata ordonanta care modifica schema de sprijin pentru energie verde. Care sunt noile prevederi?
A fost publicata ordonanta care modifica schema de sprijin pentru energie verde. Care sunt noile prevederi?

La finalul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care se modifica Legea 220/2008 prin care se stabileste schema de sprijin pentru energia verde.

Potrivit documentului, nu mai primeste certificate verzi energia produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a documentului, erau in circuitul agricol. Totodata, cantitatile livrate suplimentar de producatorii de energie verde fata de notificarile transmise catre Transelectrica nu vor mai primi certificate verzi.

Incepand cu 1 iulie ar trebui sa se amane temporar acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare megawatt-ora produs si livrat de producatorii de energie electrica din surse regenerabile dupa cum urmeaza: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, un certificat verde pentru centralele eoliene, doua certificate verzi pentru centralele elec­trice solare.
Recuperarea certificatelor verzi amanate se va face incepand cu 01.04.2017 pentru hidrocentrale si proiecte solare, respectiv incepand cu 01.01.2018 pentru eoliene.i, esalonat pana la cel mult 31 decembrie 2020. Practic, in loc de a primi deodata doua certificate verzi, investitorul intr-o centrala eoliana ar urma sa primeasca doar unu, pe celalalt urmand sa-l recupereze din 2018.
La solare, investitorii ar urma sa primeasca 4 certificate verzi in loc de 6, celelalte doua urmand sa fie recuperate din 2017.
In total, prin aceasta ordonanta se amana acordarea unor subventii in valoare de 1-1,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, sume care ar trebui recuperate de investitori din 2017.
Furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze trimestrial numarul de certificate verzi necesare, aceste costuri urmand sa fie reflectate separat in facturile platite de consumatori.
Totodata, se excepteaza de la aplicarea prevederilor legii un procent din cantitatea de energie electrica livrata consumatorilor finali. Conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata vor fi aprobate prin hotarare de Guvern si fac obiectul unei reglementari ANRE separate.
Initial, in proiectul supus dezbaterii publice consumatorii cu un consum anual mai mare de 150.000 de MWh urmau sa plateasca certificate verzi numai pentru 50% din energia achizitionata.
Tranzactionarea certificatelor verzi se va face numai pe OPCOM, bursa de energie.
Producatorii de energie verde vor fi monitorizati semestrial, ANRE urmand sa publice in termen de 90 de zile de la finalizarea perioadei de monitorizare un raport. Daca in raport concluziile arata ca este vorba de o supracompensare, atunci ANRE va propune Guvernului in termen de 30 de zile de la publicarea raportului masuri pentru reducerea numarului de certifucate verzi.
ANRE va acredita doar acele investitii care se inscriu in tintele stabilite pentru fiecare an calendaristic prin hotarare de Guvern pe baza datelor actualizate din Planul national de actiune in domeniul energiei regenerabile (PNAER). Daca se ating cotele, ANRE sisteaza acreditarea.
Modificarile intra in vigoare de la 1 iulie.
Documentul poate fi vizualizat in intregime aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *