„Schimb de tineri” pentru binele naturii

„Schimb de tineri” pentru binele naturii

„Schimburi de tineri cu tari partenere din vecinatatea Uniunii Europene” a fost un program derulat, in luna octombrie, de Asociatia de Tineret pentru Protectia Mediului (A.T.P.M.) Baia Mare. Actiunea, parte a proiectului „Together for a Green Europe”, a fost finantata din fonduri europene si s-a desfasurat la Hoteni, in colaborare cu studenti si asistenti universitari de la Universitatea de Petrol si Gaze Naturale din Ivano-Frankivsk, Ucraina.

In cadrul proiectului, 32 de tineri din Romania si Ucraina au beneficiat de un program complex prin care s-a urmarit in principal cresterea nivelului de constientizare privind problemele de mediu cauzate de activitatile miniere si incalzirea globala. Tinerii, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, au participat la diverse activitati de educatie ecologica cu ajutorul metodelor non-formale de invatare, dezbateri pe teme de mediu, vizionari de filme, concursuri de eseuri, vizite la diverse obiective cu relevanta pentru scopul proiectului.

„Scopul principal a fost cresterea nivelului de constientizare a 32 de tineri din Ucraina si Romania cu privire la problemele actuale de mediu din cele doua tari, precum si promovarea voluntariatului. Am avut activitati de educatie ecologica, discutii libere cu ingineri de mediu si profesori universitari. Am facut vizite la Statia de tratare a apei din Baia Mare, la Muzeul de Mineralogie si la Centrul Universitar de Nord din Baia Mare. Am facut iesiri la Creasta Cocosului, la Taurile de la Hoteni, la Lacul Albastru din Baia Sprie, la sate tipic maramuresene (Sat Sugatag, Hoteni, Desesti). Dar, in toata aceasta perioada, am avut si activitati interculturale: am fost la Hramul bisericii din Hoteni, la hora la sat, s-au prezentat dansuri traditionale, mancaruri traditionale”, a spus Remus Pop, membru activ in A.T.P.M.
Desi grupul tinta avea in vedere 32 de tineri din Ucraina si Romania, in actiunile derulate in cadrul programului au fost implicati, dupa cum a declarat Tudor Naforeanu, presedintele A.T.P.M., peste 1000 de tineri din Sat Sugatag, Hoteni, Mara, Sighetu Marmatiei, Baia-Sprie, Baia Mare.

„Unele din rezultatele proiectului se vor vedea in timp, altele s-au concretizat in aceasta perioada. Tinerii au invatat importanta mentinerii unui mediu curat, metode de depoluare, de curatare a mediului, reguli de mers pe munte, etica ecologica. Acum, dupa terminarea activitatilor, se fac niste diseminari de rezultate si, cu tinerii formati, urmeaza sa mergem mai departe cu alte activitati concrete. Unii din colegii din Ucraina sunt asistenti universitari cu activitati concrete in probleme de mediu, au lucrari stiintifice si initiative comunitare practice”, a mentionat Tudor Naforeanu.

Dupa cum declara Tudor Naforeanu, presedintele A.T.P.M. Baia Mare, pe langa colaborarea, care va deveni de acum permanenta, cu asociatia ecologica afiliata Universitatii din Ivano-Frankivsk, Ucraina, tinerii maramureseni au o buna colaborare cu asociatia internationala IofC (Initiatives of Change). De asemenea, A.T.P.M. are incheiate parteneriate cu asociatii pentru protectia mediului din Istambul si Ankara, iar peste cateva zile urmeaza dezvoltarea unor relatii de parteneriat cu asociatii din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *