Schimbarea climaterica ne bate degeaba in cap

In fiecare zi suntem asaltati din toate partile de schimbari care vizeaza diverse aspecte ale vietii sociale si nu numai.
schimbari climatice
Totul se desfasoara intr-un ritm ametitor care ne obliga sa tinem pasul cu noile evenimente. Orasele se dezvolta peste noapte, iar nivelul de aglomeratie il depaseste pe cel al locurilor aerisite. Natura este sufocata fara sa aiba posibilitatea de a raspunde in timp util necesitatilor actuale. Create pe parcursul a milioane de ani, resursele naturale se lovesc de rapiditatea dezvoltarilor sociale din diverse industrii. Fiecare dintre noi a citit sau a auzit macar o data despre incalzirea globala si efectele pe termen lung ale acestui fenomen.   

Ultimele cercetari au adus in discutie efectele schimbarii climaterice asupra zonei tropicelor. Din cauza cresterii anuale a temperaturii , acea zona risca sa devina mult prea torida pentru multe dintre specii, care se vad obligate sa gaseasca alte terenuri unde sa supravietuiasca. S-a adus de fapt inca un argument la ideea ca aceasta schimbare climaterica afecteaza nu numai ursii polari si alte specii din mediile reci, ci si pe cele din mediile calde. Robert Colwell de la Universitatea din Connecticut explica astfel situatia actuala: ” Daca lucrurile vor decurge asa cum este deja cunoscut, se va inregistra o crestere de 13 grade Celsius in tropicele din Costa Rica in urmatorul secol.” Toate aceste rezultate au fost obtinute prin analizarea a peste 2000 de specii de plante si insecte din Costa Rica si in acelasi timp, s-a putut observa in zonele joase de la tropice o scadere a biodiversitatii speciilor, ceea ce de fapt contrazice supozitia altor investigatii conform carora speciile de la tropice nu sunt afectate de schimbarea climaterica.

Realitatea se schimba in fiecare zi in directia aglomerarii tot mai accentuate si evidente a spatiului inconjurator. Efectele acestor fapte nu intarzie sa apara, planeta ne avertizeaza prin propriile mijloace ca ceva trebuie facut pentru a diminua aceste efecte. Depinde insa modul prin care fiecare intelege sa participe la reabilitarea situatiei actuale, si aici ma refer la cei care sunt interesati sa faca acest lucru.

Sursa articolului: EuropaPress– 15 oct.2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *