Schimbarea climei este certa

Cresterea temperaturilor, a nivelelor oceanelor, inmultirea caniculelor si topirea accelerata a calotei polare sunt principalele schimbari climatice identificate de Grupul interguvernamental de experti pentru evolutia climei (GIEC), care se reuneste vineri la Valence (Franta) pentru a-si valida cel de-al patrulea raport, informeaza Agence France Presse, monitorizata de Rompres.

Documentul arata ca schimbarile climatice sunt un lucru cert si cresterea temperaturilor din ultimii o suta ani este provocata cu o certitudine de 90% de emisiile de gaze cu efect de sera.

Temperatura mondiala ar urma sa creasca, pana in anul 2100, cu valori cuprinse intre +1,1 si +6,4°C, raportat la nivelul inregistrat in perioada 1980-1999. Valoarea medie mai sigura de crestere a temperaturii este cuprinsa intre +1,8 si +4°C. Incalzirea va fi mai accentuata pe continentele situate pe latitudini mai inalte.

Potrivit raportului, in ultimii 100 de ani, cresterea temperaturii a fost de doua ori mai mare in regiunea Polului Nord, comparativ cu media mondiala, acest lucru provocand o accelerare a ritmului de topire a calotei glaciare. Nivelul apelor oceanelor planetare ar putea creste, conform unor scenarii, cu pana la 0,59 metri pana la sfarsitul acestui secol in raport cu perioada 1980-1999.

Canicula si precipitatiile puternice vor continua sa devina din ce in ce mai frecvente, iar furtunile tropicale, taifunurile si uraganele vor fi din ce in ce mai puternice. Precipitatiile vor fi mai puternice in zonele situate la latitudini inalte, dar intensitatea acestora va fi mai scazuta in regiunile subtropicale.

Schimbarile climatice afecteaza deja numeroase sisteme naturale, iar cele mai afectate sunt zonele de tundra, padurile boreale /nordice/, regiunile muntoase, ecosistemele mediteraneene si regiunile de coasta. Pana in 2050, resursele de apa se vor inmulti in zonele situate la latitudini inalte si in unele zone tropicale umede, dar seceta va continua sa persiste si chiar sa sporeasca in zonele deja afectate de acest fenomen.

Intre 20 si 30 la suta dintre speciile vegetale si animale vor fi amenintate cu disparitia daca temperatura medie mondiala va creste cu 1,5 – 2,5°C, raportat la cea din 1990. Productivitatea agricola ar urma sa creasca sensibil in zonele aflate pe latitudini medii si inalte /unde e mai frig/, dar numai in cazul in care cresterea temperaturii va fi de mai putin de 3 grade Celsius.

Sanatatea a milioane de persoane de pe intreg mapamondul va fi probabil afectata de malnutritie, iar multe dintre decese si maladii vor fi legate, intr-un fel sau altul, de valurile de caldura, de inundatii, de secete, de furtuni si de incendii.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *