Schimbarea climei scade imunitatea

Modificarile bruste de temperatura slabesc organismul si favorizeaza aparitia bolilor.

Fenomenele meteorologice extreme, precum si scaderile sau cresterile importante de temperatura afecteaza organismul uman si ii accentueaza vulnerabilitatea. Modificarile bruste ale climei sunt resimtite cel mai acut de cei cu afectiuni cardiace si reumatice, insa ii vizeaza, deopotriva, si pe cei sanatosi, provocand dureri de cap, stari depresive sau afectiuni ale pielii.

Pe parcursul evolutiei sale, organismul uman a dezvoltat un mecanism propriu care-i permite adaptarea la mediul inconjurator si la schimbarile constante ale acestuia, furnizandu-i, in acelasi timp, resorturile necesare diminuarii efectelor negative pe care vremea le poate avea asupra lui.

Potrivit oamenilor de stiinta, fiecare schimbare a vremii este resimtita – mai mult sau mai putin acut – de organismul uman prin acest mecanism de adaptare la factorii externi, numit meteosensibilitate. Specialistii sustin ca acest mecanism nu poate face fata schimbarilor bruste ale vremii si, din aceasta cauza, apar anumite disfunctii in sistemul imunitar.

Cardiacii si reumaticii, mai vulnerabili

In ceea ce priveste un eventual profil al unei persoane cu o meteosensibilitate accentuata, cercetatorii au observat ca fenomenul se manifesta mai acut in cazul celor care traiesc mai mult in spatii inchise. Sistemul lor imunitar nu este obisnuit sa lupte cu schimbarile si, din acest motiv, se imbolnavesc mai usor cand se schimba clima. Primele persoane vizate de modificarile bruste de vreme sunt cele care sufera de boli cardiovasculare, reumatism ori afectiuni respiratorii.

In cazul primei categorii, modificarea neasteptata a presiunii atmosferice favorizeaza aparitia durerilor de cap, a durerilor pectorale, a palpitatiilor sau a crizelor de aritmie, putand avea chiar efecte mortale, prin provocarea infarctului miocardic. In ceea ce ii priveste pe cei cu afectiuni reumatice, receptorii sensibili la frig, umezeala si presiune atmosferica accentueaza durerile reumatice.

De asemenea, cei care sufera de astm si bronsita au mai mult de suferit atunci cand, la diferente mici de timp, temperatura aerului scade ori creste considerabil. Totodata, os-cilatiile de temperatura fa-vorizeaza aparitia unor afectiuni noi, alergii sau infectii ale cailor respiratorii. Nu in ultimul rand, trecerea brusca la conditii meteorologice diferite duce la afectiuni dermatologice, care se manifesta cu precadere la nivelul mainilor, prin descuamarea pielii.

Temperatura conteaza mai mult

Cele mai importante elemente meteorologice la care reactioneaza organismul uman sunt temperatura, umiditatea, presiunea si compozitia chimica a aerului, unde cea mai mare relevanta o are cantitatea de oxigen.

In acelasi timp, viteza vantului, campul electromagnetic din atmosfera sau frontul atmosferic – ciclon, anticiclon – sunt tot atatia factori care isi exercita influenta asupra persoanelor meteosensibile, si nu numai. Oamenii de stiinta au demonstrat ca toate aceste elemente au dezvoltat, in timp, trei mecanisme principale prin care afecteaza organismul uman.

Primul dintre ele vizeaza schimbarile cauzate la nivelul mediului intern – sange, limfa, molecule si celule. Cel de-al doilea mecanism se refera la sistemul nervos central, respectiv la centrii vegetativi, iar cel de-al treilea determina o serie de schimbari in functiile hipotalamusului, secretiile hipofizei, functionarea glandelor suprarenale. Dincolo de acestea, insa, vremea de afara este resimtita prin receptori directi, precum pielea, mucoasa, aparatul respirator.

Schimbarea climei depinde de poluare

Oamenii de stiinta au identificat mai multe cauze care determina variatii bruste ale vremii, cum ar fi schimbari in orbita Pamantului, intensitatea solara, topirea calotelor glaciare si miscarile acestora, curentii oceanici sau emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera. Dintre acestea, cea mai importanta influenta a avut-o, in ultima perioada, cresterea nivelului emisiilor de metan si dioxid de carbon.

Variatiile meteo afecteaza si psihicul

Schimbarile de la o zi la alta ale factorilor meteorologici afecteaza si persoanele care nu sufera de afectiuni cardiace, respiratorii ori reumatice. In cazul acestora, efectele se fac simtite la nivelul sistemului nervos central, producand schimbari considerabile ale starilor psiho-emotionale. Studiile certifica faptul ca schimbarile bruste ale vremii duc la depresii, dureri de cap, scad capacitatea de concentrare, favorizeaza anxietatea, insomniile si determina o anumita predispozitie catre manifestari agitate, chiar agresive.

Dintre acestea, cel mai des intalnite sunt starile depresive, indispozitie, pesimism si tristete accentuata. In directa legatura cu acest fenomen, cercetatorii americani au demonstrat ca vremea schimbatoare de la o zi la alta se face vinovata de cresterea frecventei accidentelor rutiere, a ratei sinuciderilor si a conflictelor sociale. Mai mult decat atat, specialistii sustin ca, prin afectarea capacitatii de concentrare, schimbarile bruste de clima au ca rezultat scaderea randamentului la locul de munca.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *