Schimbari climatice dramatice la nivelul intregului glob pamantesc

Planeta Pamant este martora celor mai dramatice modificari, in ceea ce priveste schimbarile de patern-uri climatice in ultimii 25 de ani. Ierni mai calde si vreme greu de prognozat au ajuns sa fie acceptate ca norma.
Temperaturile la nivel global au crescut cu 1.1 grade Fahrenheit in ultimele cateva decenii si se asteapta sa mai creasca cu 5.4 grade pana la sfarsitul secolului. Gazele cu efect de sera, care sunt eliberate in atmosfera in urma activitatilor umane, sunt fara indoiala intre cele mai importante cauze a acestor schimbari de patern-uri climatice.

Previziunile Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) indica o crestere in patern-uri climatice contrastante si manifestari extreme- secete, inundatii, activitati ciclonice tropicale de-a lungul secolului. Desi aceste schimbari drastice sunt prezente in toata lumea, distributia acestora este dramatic diferita la nivelul continentelor.

Cantitati mai mari de precipitatii
Patern-urile de precipitatii s-au schimbat pe glob in ultimele trei decenii. Oamenii de stiinta afirma ca, o data cu cresterea temperaturilor zonele nordice, pana la cele de latitudine medie si Antarctica foarte probabil, vor experimenta niveluri ridicate de precipitatii iarna, pana la sfarsitul secolului 21.
Patern-urile de precipitatii din latitudinile sudice, Australia, regiunile tropicale din Africa, Asia de SE si partile sudice ale Indiei, sunt preconizate a suferi mari fluctuatii, cu perioade de mari inundatii si secete.
Inundatii
Australia de SE a experimentat una dintre cele mai crunte veri si cele mai crancene secete din ultimii 117 ani in 2009, iar multe zone din Africa, Asia si America Latina au trecut prin cele mai dramatice perioade de seceta din ultimul deceniu, datorita temperaturilor in crestere.
Oamenii de stiinta au descoperit recent formarea unui nou tip de El Nino in zona centrala a Pacificului, ceea ce ar putea agrava conditiile de seceta din Australia si India. Zona de ape calde a oceanului, avand forma de potcoava de cal si flancata de ape reci, se crede a fi un alt rezultat al incalzirii globale.
Un alt raport al IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change) indica faptul ca Europa din zona Mediteranei si alte regiuni „mid- latitudinale” ar putea fi supuse riscurilor de izbucnire a incendiilor, datorita conditiilor actuale de seceta prelungita.
Retragerea ghetarilor
Ghetarii si straturile de gheata se topesc cu un ritm mai rapid decat a fost anticipat de cercetatori. Acestia au prezis o topire treptata a calotelor glaciare de-a lungul sutelor de ani, insa se pare ca ritmul actual al evenimentelor indica spre un potop mai recent decat se astepta.
Potrivit geofizicienilor NASA, mai mult de 2 trilioane de tone de gheata s-au topit in Groenlanda, Alaska si Antarctica din 2003, adaugand cam o cincime la nivelul oceanului planetar actual. Topirea ghetarilor pune de asemenea si problema riscurilor alunecarilor de teren si eroziunii.
Mai mult, dupa topirea ghetarilor si dezghetul polar, s-au eliberat din solurile inghetate mari cantitati de metan, contribuind la fenomenul de incalzire globala.
Incalzirea oceanelor
Temperatura globala a oceanelor a crescut cu 0.10 C in ultimele 4 decenii. S-a raportat si o crestere a furtunilor de categoria 4 si 5 in aceasta perioada. Se preconizeaza o mai mare crestere in temperatura oceanelor pana la mijlocul secolului. Si aceasta situatie ar putea determina si o crestere a furtunilor tropicale cu 6 % la fiecare 10 ani.
Actiunea oamenilor asupra naturii ar putea determina clima si vremea sa ia forme neprevazute. Desi nu catastrofice, ar trebui sa constituie un apel pentru luarea de masuri.
Mai multe informatii la : www.ipcc.ch .

Sursa : http://www.4ecotips.com/eco/article_show.php?aid=2169&id=286 14.11.2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *