Schimbarile climatice afecteaza oceanele

Schimbarile climatice produc o aciditate mult mai mare a oceanelor, un fenomen ce poate pune in pericol toate vietuitoarele marine, efectele sale putand fi ameliorate in mii de ani, dupa cum arata unele universitati de stiinta, citate de Reuters.

Reprezentantii a 70 de universitati din intreaga lumea au cerut liderilor de guverne, ce se intalnesc la Bonn, in perioada 1 – 12 iunie, sa actioneze mai ferm pentru salvarea oceanelor.

„Pentru a evita distrugerea ecosistemelor oceanelor este necesara reducerea drastica si rapida a emisiilor de dioxid de carbon cu cel putin 50 de procente (sub nivelul din 1990) pana in 2050, si cu mult mai mult dupa aceea”, se arata in declaratia comuna formulata de academii.

Conform declaratiilor, cantitatea in continua crestere a dioxidului de carbon din atmosfera este absorbita de oceane, ceea ce face ca sistemul imunitar al animalelor sa fie afectat. De exemplu, coralii si crustaceele nu isi mai pot dezvolta cum trebuie scheletul protectiv sau alte parti ale corpului.

Dupa cum arata unele previziuni, 80% din apele oceanului Arctic vor atinge pana in 2060 un nivel de aciditate ce va fi coroziv pentru scoici, vietuitoare vitale pentru lantul trofic al oceanelor. Se pare ca si recifele de corali au de suferit, intrucat „se dizolva” in apa acida.

„Aceste schimbari in chimia apei din ocean sunt ireversibile pentru mii de ani, iar consecintele biologice ar putea dura si mai mult”, se mai arata in raport.

Avertismentul a fost facut de un consiliu academic format din universitati din Albania, Zimbabwe, Australia, Marea Britanie, Franta, Japonia si Statele Unite.

Presedintele Royal Society, Martin Ress, a declarat ca se poate sa ne confruntam cu „o catastrofa acvatica”.

„Efectele se vor vedea in lumea intreaga, vor pune in pericol mancarea, protectia de coasta si vor avea de suferit economiile locale”, a mai spus acesta.

In cazul in care nivelul dioxidului de carbon din atmosfera se va mentine la fel pana in 2050, oceanele vor ajunge la un record de aciditate pentru ultimele zeci de milioane de ani.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *