Schimbarile climatice ameninta pescuitul

Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), schimbarile de clima vor avea un impact puternic asupra pescuitului si acvaculturii, cu consecinte semnificative in ceea ce priveste securitatea alimentara a catorva populatii.

Organizat de FAO, un colocviu stiintific pe durata a patru zile despre schimbarile climatice si pescuitul marin a adunat mai mult de 200 de experti si oameni importanti pe plan mondial la Roma intre 8 si 11 iulie 2008.

Conform Organizatiei, desi exista mari diferente regionale, sectorul pescuitului, care asigura traiul a cateva sute de milioane de oameni din intreaga lume, ar putea fi profund bulversat. In jur de 42 de milioane de oameni lucreaza direct in acest sector, marea majoritate dintre ei aflandu-se in tarile in curs de dezvoltare.

Dupa FAO, schimbarile climatice ameninta pescuitul si acvacultura datorita cresterii temperaturii apelor marilor si a nivelului acestora, topirea ghetarilor, modificarile survenite in salinitatea si aciditatea oceanelor, recrudescenta cicloanelor in anumite regiuni, reducerea ploilor in altele, si schimbarile in repartitia si abundenta stocurilor ihtiologice.

Comunitatile de pescari, aflate la latitudini mai ridicate, si cei care depind de sistemele susceptibile de a evolua sub influenta climatului, precum recifele de corali sau sistemele dependente de fenomenul upwelling (ridicarea apelor reci, bogate in substante hranitoare, de la fundul catre suprafata oceanelor), sunt cele mai expuse.

De fapt, recifele de corali care adapostesc numeroase specii marine sunt amenintate de schimbarile climatice in doua moduri: pe de o parte, prin albirea si distrugerea recifelor, si pe de alta parte prin intreruperea calcificarii in urma acidificarii oceanelor. „Coralii nu se pot deplasa la latitudini mai ridicate unde nu pot gasi suprafete adaptate supravietuirii lor”, explica FAO. Aproape 500 de milioane de persoane la nivel mondial ar depinde atunci de recifele sanatoase de corali pentru traiul lor, protectia coastelor, a resurselor regenerabile si a turismului.

Comunitatile de pescari situate in delte, deasupra atolilor si pe coastele acoperite de gheata vor fi de asemenea „vulnerabile” la ridicarea nivelului marii si la riscurile asociate cu inundatiile, eroziunea salina si cea costiera.

In urma raportului FAO, tarile cele mai expuse la schimbarile climatice care pot influenta pescuitul si acvacultura sunt cele din Africa de Vest si Centrala, din nord-vestul Americii de Sud si din Asia de Sud-Est.

Sursa: www.actu-environnement.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *