„Schimbarile climatice – cauze si efecte”, dezbatute la APM, de Ziua Mondiala a Mediului

Înc?lzirea climatic? risc? s? agraveze "considerabil" s?r?cia pe glob
„Schimbarile climatice – cauze si efecte”, dezbatute la APM, de Ziua Mondiala a Mediului
„Schimbarile climatice – cauze si efecte”, dezbatute la APM, de Ziua Mondiala a Mediului

Agentia pentru Protectia Mediului Suceava va organiza, joi, 5 iunie 2014, la ora 10.00, la sediul din municipiul Suceava, de pe strada Bistritei nr. 1A, o dezbatere pe tema „Schimbarile climatice – cauze si efecte”.

Specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava vor prezenta semnificatia si importanta zilei de 5 iunie, cat si aspecte legislative/strategii privind schimbarile climatice.

La actiune sunt invitati reprezentanti ai unor institutii publice locale si judetene, reprezentanti ai unor institutii de invatamant, reprezentanti ai Directiei Silvice Suceava si Parcului National Calimani, ONG-uri de mediu din judet si reprezentanti ai unor agenti economici.

Manifestarea are loc in contextul Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie – zi instituita de Adunarea Generala a Natiunilor Unite si care reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite.

Tema pentru Ziua Mondiala a Mediului din acest an este „Insulele mici si schimbarile climatice”. Prin alegerea acestei teme se doreste desfasurarea unei campanii de incurajare a actiunilor/masurilor care sa conduca la prevenirea efectelor schimbarilor climatice.

„Este recunoscut faptul ca asistam la o deteriorare evidenta a climei, vorbindu-se tot mai mult despre fenomenul incalzirii globale si cresterea nivelului marii, despre reducerea stratului de ozon sau despre efectul de sera. Toate aceste perturbatii in echilibrul planetar au urmari catastrofale asupra naturii si implicit a omului, conducand la o crestere a frecventei unor fenomene meteorologice extreme, modificari majore ale caracteristicilor anotimpurilor si chiar reducerea perioadei unora dintre acestea (ex. primavara, toamna), toate acestea punand in pericol sursele de hrana si respectiv, sanatatea populatiei”, a declarat directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, Vasile Osean.

Conform statisticilor, gazele cu efect de sera determina fenomenul incalzirii globale si provin in cea mai mare parte din sectorul energetic, pe locul urmator situandu-se emisiile provenite din domeniul transportului.

Masurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera vizeaza in primul rand promovarea eficientei energetice si a sistemelor de cogenerare a energiei, utilizarea mai intensa a surselor de energie regenerabile, introducerea unor modele durabile de transport, etc., dar de importanta majora sunt si cele de educatie, constientizare si participare a publicului la luarea deciziilor din domeniul mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *