Schimbarile climatice isi fac simtita prezenta in Maramures

Schimbarile climatice isi fac simtita prezenta in Maramures

Schimbarile climatice se fac simtite si in judetul Maramures. Specialistii din judet sustin ca valorile de clima din judet au prezentat valori oscilante in ultimii 10 ani de zile, iar precipitatiile atmosferice au fost ele cand prea mari, cand prea mici. Astfel spus, fie am avut inundatii, fie am avut seceta, cum se intampla in acest an.

Oficialii Directiei Fito-Sanitare Maramures au aratat ca precipitatiile inregistrate la nivel de judet Maramures in acest an au fost cu mult sub valorile normale.

“Intr-adevar avem o problema cu schimbarea climatica in judetul Maramures. Si asta pentru ca, cel putin in materie de temperaturi, noi aici in zona avem clima temperat-continentala, cu influente sud-mediteraneene. Cu temperatura 9,4 grade Celsius media anuala, cu maxima lunii celei mai calde de 19,9 grade C.

In ultima perioada insa, cam de vreo 10 ani incoace, aceste valori de clima au oscilat. In general temperatura medie anuala a crescut, cea mai mare fiind de 12,5 grade C. Usor, usor valorile medii lunare au crescut si drept urmare media anuala a fost rezultanta”, a declarat Melania Oltean.

Aceasta a adus in discutie si precipitatiile atmosferice, care dau si ele batai de cap: “O alta problema a fost si este aceea a precipitatiilor atmosferice. Aici caracteristica este 976 l per mp, ori acum ne confruntam cu extreme.

Fie avem precipitatii de 600 sau 700 l/mp anual fata de media multianuala, fie avem depasiri de precipitatii, de pana la 1200 l pe an, cum am avut anul trecut spre exemplu. Si asa putem vedea ca fie ne confruntam cu seceta, fie avem inundatii. De obicei ploile sunt torentiale si atunci cantitatea de apa a ploilor este mai mare decat poate sa absoarba scoarta terestra”.

Oficialul Directiei Fito-Sanitare a mai adaugat faptul ca “in 2011 precipitatiile inregistrate la nivel de Maramures au fost mult mai mici fata de valorile normale. Cu exceptia stratului de zapada care s-a intins undeva pana la finele lunii februarie, chiar si in luna martie, problema este ca precipitatiile sub forma de ploi care au fost inregistrate au fost slabe.

De exemplu, in luna martie in medie, fata de valoarea multianuala de 62 l, au fost maxim 40 l in medie pe tot judetul. In aprilie, fata de 78 l, cat era normal, s-au inregistrat maxim 45 l. In luna mai, fata de valoarea normala de 90,5 l, am avut inregistrari de 56 l. In luna iunie avem precipitatii cu valori scazute, avem si 10 l/mp la una dintre statii cu doua zile cu ploi. Valoarea normala pe intreaga luna ar fi de 111,2 l/mp”.

Se stie ca datorita precipitatiilor scazute sistemul radicular al plantelor este afectat si asta pentru ca stratul de pamant este uscat si planta nu are din ce sa se hraneasca si atunci culturile sufera.

“Stare de calamitate inca nu a fost semnalata, pentru ca lumea inca mai aduce apa la culturile care sunt, pomicole sau arbusti fructiferi si chiar si capsuni. In schimb, la cultura mare, in camp, la cartofi, la cereale si toate celelalte acolo se pune problema ca daca nu va fi ploaie, seceta instalata va afecta cresterea tuberculilor la cartofi sau se poate inregistra o sistavire a boabelor la cerealele paioase.

Pana acum in lunia iunie precipitatiile sunt foarte putine. Circulatia atmosferica la noi chiar prezinta un calm atmosferic al regimurilor vanturilor. Oricum la noi, in depresiunea Baia Mare, masa de aer nu este prea miscata, drept urmare extreme ale valorilor termice si de ploi nu prea poate fi vorba.

Avem probleme cu umiditatea atmosferica. Odata ce aceasta umiditate va fi sub 30% inregistrata, corelata cu valorile atmosferice, putem spune ca va fi o seceta atmosferica”, a mai mentionat oficialul Directiei mai sus amintite.

“La sfarsitul lunii aprilie, inceput de luna mai valorile termice maxime inregistrate au fost pana la 34 de grade C. Valori anormale pentru aceasta perioada si insotite si de lipsa precipitatiilor au indus un stres plantelor de apa si ele sufera. Putem vedea ca la culturile care incep acum sa se coaca sau s-au copt deja fructele au ramas mici.

Aclimatizarea plantelor pune si asta o problema. Si asta deoarece la noi, fiind considerat un climat temperat-continental, a fost o anumita flora si vegetatie specifica acestei zone, ori daca temperaturile se vor ridica in continuare unele specii vor disparea. Mergem spre o incalzire mai puternica, asta e clar”, a concluzionat Melania Oltean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *