Schimbarile climatice la nivel global se simt si pe la noi

furtunaGazele cu efect de sera, dar mai ales CO2, ce se simt tot mai ridicate in ultima vreme, fac ca sa creasca din ce in ce mai mult temperatura aerului de la nivelul pamantului. Aceste modificari le simt mai ales persoanele alergice .Dar sa nu mai spunem…..
Va pot convinge persoanele trecute de 50 de ani prin multitudinea de exemple pe care le pot da si care totdeauna incep:
„Pe vremea cand eram mica/mic…”
Si eu ma numar printre aceste persoane care va pot spune intamplari adevarate. Nu mai existau atatea masuratori si atatea boli si nici oamenii nu mureau atat de multi in perioade atat de scurte!
Ne-am facut noi rau cu mana si cu mintea noastra, crezand ca ce au altii este mai bun si chiar am vrut sa ne imbogatim peste noapte.
Inca de la sfarsitul iernii, care tinea pana catre terminarea lunii februarie, oamenii de la sat imprastiau pe gradini si pe camp gunoiul de grajd, ca sa-l prinda ultimile geruri din februarie si sa fie pamantul inghetat atunci cand il carau. Acum e cald cand nici nu te astepti….
Temperaturi de18-20 grade in februarie, cand ar trebui sa fie frig de sa crape ouale corbului de ger…asa spun batranii…!
In primele zile de martisor, satenii puneau la radacina copacului zapada, care mai ramanea prin cotloane, pentru a intarzia inmuguritul pomilor, deoarece frigul tinea pana in luna aprilie.
Se simtea aerul caldut de primavara dupa 20 martie, cand gospodinele isi pregateu semintele adunate de cu vara sau din toamna. Puneau la incoltit, la temperatura camerei ,cate o suta de boabe si numarau cate au incoltit pentru a sti cat de deasa se va face semanatura, care era facuta totdeauna cu mana.
Cand era mai cald afara, oamenii scoteau cartofii din gropi si le puneau la incoltit in cosuri de nuiele; nu pentru ca nu aveau din scandura, ci pentru ca se puteau pastra mai bine. Patrundea aerul mai usor printre nuiele si nici colturile nu se rupeaucand se transportau.
Cand umflaturile mugurilor se vedeau pe ramuri, pe sub streasina caselor sau pe trunchiurile de copaci, vedeai mici gandacei roscati carora le spuneam „vaca lui Dumnezeu”, iar bunicii spuneau :
– Eh…chiar daca Baba isi mai scutura cojoacele ….gata nu mai are putere….!
Mai fulguia cate putin dar niciodata nu se punea in strat gros. Soarele incanzea si se vedea cum ies aburii din pamantul reavan, se faceau carari batatorite pe ulitile satului.
Dar acum …..azi e foarte cald, pentru aceasta perioada, maine e chiar foarte frig…cauza imbolnavirii mai rapide.
In ultima zi de martie mergeam in livada sau la un pom, si-i legam de crengi martisorul, ca sa infloreasca mai frumos si sa dea roade bogate. Tot acum se curatau crengile care aveau omizi si se taiau cele uscate, dupa care se punea balegar de grajd si se lega cu o carpain acest loc. Umblam destul de dezbracati si de deseori puteai vedea pe cerul senin primele berze dand ocol pe deasupra satului. Stiam ca de acum se va face mai cald si ca urmeaza zile de munca de primavara, de arat de semanat…curatenia caselor si varuitul in interior. Se dadea foc la gunoaiele ce se adunau peste iarna in ziua de Alexii.
Umblam pe camp dupa urzici…..Dar acum….nici nu le mai gasesti. De ce oare? Prea multe ingrasaminte care au facut sa dispara de pe campuri multe plante medicinale…Asa cum spun batranii:
– De acolo de la mama lor! De acolo unde isi gaseau ele locul.
Nu ca as fi melancolica, dar acesta era adevarul.
Ce mai ploi caldute de primavara prin care alergam ca sa ne ude…sa ne spele de rele…! Ce drumuri spre padurea de la marginea satului dupa ghiocei! Acum…nici padurea nu mai e asa de mare…Te vezi prin ea de rara ce-i!
Si cum dadea firul ierbii joaca era in toi pe-afara, iar copiii erau imbujorati si sanatosi. Eu nu-mi amintesc sa fi lipsit de la gradinita sau de la scoala pentru ca eram bolnava…!
– De ce oare copiii nostri se imbonavesc mai repede si chiar noi?
-V-amintiti verile ? Soare de te prajeai, cu ploi rapide si calde,cu drumuri cu praful pana la oul piciorului…..sanatate!
Acum si vara nu mai stii cum sa umbli imbracat! Unde-s caldurile de altadata?!.Ori este prea cald ori este prea frig.
Nu vreau sa ma intorc la copilarie !
Dar nu existau veri sa se usuce totul si sa nu fie pasune pentru animale!
Apele erau limpezi…in Siret faceai baie si nu vedeai pungi si sticle de plastic plutind…. Nici nu ezistau ….!
Am vrut sa ne modernizam si sa aducem de peste hotare….!
Traista in care isi ducea bunica mamalga, turtele sau painea erau frumos mirositoare(a stiubei), nu mirosea nici a detergenti si nici a clor…si eram mai sanatosi …si curati si erau imbracati in costume populare albe.
Mirosea a fan cosit si-mi placea sa dorm pe brazda uscata…..acum miroase a fum de la tractoare si alte masini agricole.
Romania era granarul Europei, acum…. importam grau!
Noroc de mamaliga… ca de asta deocamdata nu ne plangem…!
Cartoful era fainos si dulceag…..acum n-are nici gust si este tare cand il fierbi! Morcovul era portocaliu si gustos… Acum ne pacalim: …morcov din Romania…rosii romanesti, mere romanesti si altele…!
Parca n-am avea acelasi pamant romanesc…!
Dar…ne-am modernizat! Ne-am modernizat atat de tare ca nici nu mai avem gust, nu mai avem romanism, nu mai avem ….SA VREM…..!
Vrem altceva! E bine!
Vreau sa ne trezim sa vrem ca de la mama de acasa :
– Ana are mere gustoase!
– Ion are vin de Odobesti!
– Bunica a cumparat un pui de Avicola Bacau !
– …si cate….si mai cate…. doar romanesti…!
Noi producem ecologic si mancam toxic! DE CE?
Chiar daca sunt mai putine sunt de la noi si sunt de-ale noastre…..!
Uite asa trecea vara…trecea toamna si umpleam hambarele cu de toate si nu cumparam faina grisata sau alba de la targuri, piete si mai modern suprmarketuri sau mall-uri. Omul de toate avea si producea in gospodariile lor, iar ce-i de la orase cumparau doar produse romanesti si erau mai sanatosi.
Iarna ne prindea cu de toate si nu duceam grija ca nu voi avea sau sa nu gasim de cumparat.Acum nu-ti permiti sa cumperi mai mult, ca nu poti -ca n-ai bani…. .
Dar ce ierni cu zapezi cat gardurile si cu uliti inzapezite… si nu se intrerupea nici o circulatie si oamenii nu mai fugeau de frig….si nici nu erau in criza financiara sau globala.Aveau de toate erau sanatosi si aveau pofta de viata. Erau patru anotimpuri! Acum cate mai sunt?
Totul ce ne pare bun…..duce spre mai rau!
Simularile experimentale duc la cresterea continutului de CO2!
Taieri necontrolate de arbori din paduri, parcuri si spatii verzi scad considerabil ozonul.
Tratarea suprafetelor agricole cu ingrasaminte chimice duce la imbolnavirea solului si la scaderea productivitatii.
Pentru ca plantele sa revina la productivitate ecologica de altadata trebuie sa mai dureze si sa sa adapteze la noile conditii de mediu.
Impaduririle vor incetini degradarea solului si vor mari stratul de ozon.
SI SE POATE MAI MULT SI MAI BUN!
Daca nu de buna voie – de nevoie ! Trebuie sa riscam si sa fim responsabili de tot si de toate!
– Ce oferim copiilor, nepotilor? Un pamant bolnav? Totul din import?

Institutor,
Borza Mandolica
G.P.N. nr.12 „Tandarica” Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *