Schimbarile climatice nemultumesc plantele

Microorganismele marine ar putea avea un creier colectiv

Fitoplanctonul din adancurile marilor, o planta microscopica, sta la baza lantului alimentar din apele ce inconjoara peninsula Antarctica, iar in momentul in care acesta nu este „fericit”, tot ce depinde de el are de suferit, incluzand pestii, pinguinii si chiar oamenii.

fitoplancton
Un studiu publicat in revista de specialitate Science, citat de Reuters, arata ca fitoplanctonul din Antarctica a devenit morocanos in ultimii 30 de ani.

Fitoplanctonul obtine energie prin procesul de fotosinteza, ceea ce inseamna ca trebuie sa traiasca in stratul bine luminat al apelor. Datorita fotosintezei, fitoplanctonul este responsabil pentru 90% din oxigenul atmosferei terestre. Din pacate, in peninsula Antarctica s-a inregistrat o scaderea a populatiei de fitoplancton cu 12 procente in ultimele trei decenii.

Cercetatorii au reusit sa descopere acest lucru cu ajutorul datelor provenite de la satelit si prin urmarirea nivelului de clorofila, care arata fotosinteaza fitoplanctonurilor.

Specialistii sunt de parere ca Polul Sud este cea mai buna zona pentru a observa efectele schimbarilor climatice, intrucat aici vremea se incalzeste mult mai repede decat in orice alt loc de pe Pamant. Fitoplanctonurile pot arata semnele incalzirii globale mai bine decat oricare alte plante, intrucat raspund imediat la schimbari.

Printre schimbarile observate in peninsula Antarctica se numara si aparitia norilor in perioade in care ar fi trebuit sa se vada soarele si invers. In partea de sud a peninsulei, norii sunt din ce in ce mai putini, in timp ce soarele topeste calota glaciara, lasand la vedere o intindere mult mai mare de apa decat ar putea soarele sa incalzeasca.

„Daca ai mai multa apa si de asemenea o patrundere mai buna a luminii, fitoplanctonul este fericit”, a declarat Martin Montes-Hugo, de la Universitatea Rutgers, co-autor al studiului.

La partea opusa se afla zona de nord a peninsulei, unde se inregistreaza din ce in ce mai multi nori, iar suprafata acoperita cu gheata este mult mai mare, plantele primind mai putina lumina. Acest lucru nu multumeste fitoplanctonul, deoarece nu are lumina necesara sa realizeze fotosinteza.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *