Schimbarile climatice „se accelereaza”

Cresterea economica in Africa, Asia si America de Sud a accelerat incalzirea globala peste asteptarile oficiale si tarile dezvoltate trebuie sa actioneze pentru a stopa potentialele consecinte catastrofice, conform unui nou studiu facut de liderul temporar al lumii in aprovizionarea cu energie, Aggreko.

Avertismentul, care a socat combatantii mediului, vine din partea sefului executiv al firmei Aggreko, Rupert Soames, care a spus: „Amenintarea incalzirii globale este mai mare decat s-au gandit oamenii. Figura aprobarii unanime asupra consumului de energie din lume ca va creste pana in 2015 este total gresita.”

Soames face referire la un raport luat de Aggreko de la Oxford Ecnomics, ramura comerciala a Colegiului de Afaceri din cadrul Universitatii Oxford. In timp ce Autoritatea Internationala de Energie (International Energy Authority – IEA), sustine ca rata de crestere anuala a consumului planetar a energiei este de 3.3 procente pana in 2015, studiul firmei Aggreko, care a studiat cresterea economica mai in detaliu decat IEA, a aratat o crestere de 5 procente.

„Ce se intampla de fapt este ca economile de dezvoltare se inmultesc repede” spuse Soames. „Apar locuri de munca in aceste tari si cand muncitori incep sa aiba un venit, vor sa isi cumpere telefoane mobile, televizoare si frigidere. Acum, cine suntem noi sa spunem ca economile de dezvoltare sa progreseze fara aceste facilitati pentru a putea proteja planeta de la incalzirea globala?”

Totusi, Soames crede ca studiul facut a oferit o solutie la temerile asupra incalzirii globale.

„Sunt aproximativ 8000 de fabrici, majoritare fiind cele pe baza de carbuni care polueaza foarte mult.” spuse Soames. „Daca lumea e serioasa in privinta luptei contra incalzirii globale, atuncea sa se inlocuiasca doar 150 de fabrici cele mai poluante din lume in centrale nucleare si efectul va fi la fel ca si cum ai lua imediat toate masinile de pe drum. Ar fi atat de dramatic.”

Mary Taylor, combatantul energiei la Prietenii Pamantului (Friends of the Earth), a spus ca „raportul de la Aggreko a oferit o imagine cumplita. Emisile enorme sunt o problema foarte mare” spuse ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *