Schimbarile climatice si distributia speciilor

Oamenii de stiinta au avertizat cu mult timp in urma asupra modificarilor Pamantului, reflectate in topirea ghetarilor, nivelul ridicat al oceanelor sau furtuni violente, ca si indicatori ai schimbarilor climatice.
schimbari climatice
Schimbarile climatice pot afecta Planeta in moduri mult mai subtile, cum ar fi influentarea negativa a habitatelor plantelor si animalelor. La cea de-a 93-a editie a Reuniunii Anuale a Societatii Ecologice din America , se va discuta problema cresterii temperaturii si influenta acesteia asupra habitatelor naturale. Cresterea temperaturilor poate afecta in timp Planeta, si poate duce crearea unor conditii desertice, care pot influenta nu numai modul e viata al unor specii, ci si meiile in care ele se dezvolta. Astfel, multe specii de animale sunt nevoite sa migreze spre alte medii pentru a gasi locuri propice supravietuirii.
„Impactul schimbarilor climatice asupra unor specii individuale, indica modificari ale conditiilor de supravietuire ale plantelor si animalelor, situatii ce pot afecta modul de viata al oamenilor”, a declarat Patrick Gonzalez, cercetator la Institutul de Conservare a Naturii si membru al Organizatiei Interguvernamentale a Schimbarilor Climatice(IPCC).
Una dintre specii al caror habitat poate fi in pericol, este rasul canadian, specie pe cale de disparitie in SUA. Principala sursa de hrana a acestor feline este iepurele de camp de zapada, care traieste in straturile mari de zapada ale padurilor boreale. Deoarece se bazeaza foarte mult pe aceasta sursa de hrana, rasul traieste cel puti patru luni pe an in zone cu strat de zapada mare.
Pisicile sunt specii de animale adaptate supravietuirii in zapada, iar labutele lor sunt specializate in sustinerea greutatii corpului in faza de atac a acestuia. Labele felinelor le ajuta sa vaneze iepurii din stratul gros de zapada, fara ca acestea sa dea gres cazand in zapada.
Gonzalez, cercetator la USDA, a studiat habitatul rasului canadian, in conditiile cresterii temperaturii medii cu 2,5 pana la 4 grade Celsius. Cresterea temperaturilor pot duce la topirea stratului de zapada cu pana la 20 de procente, astfel, se poate reduce si aria habitatului rasului canadian, a declarat Gonzalez.
Scimbarile climatice pot determina plantele si animalele sa migreze spre nord, pentru a scapa de caldura, insa exista riscul ca acestea sa nu gaseasca mediul propice dezvoltarii.
Fluturele Propertius Dukywing este intalnit pe coasta de vest a SUA, iar in stadiul de omida, acesta se dezvolta pe copacii de stejar.
Shannon Pelini, absolvent al Universitatii din Notre Dame, a supervizat experimente care au relevat faptul ca temperatura in crestere marit perioada e supravietuire si marimea corpului omizilor in habitatele aflate in nord. Clima nordica nu permite dezvoltarea stejarilor, iar astfel migrarea fluturilor ar fi imposibila.
Ca si cand cresterea temperaturilor nu ar fi fost suficienta, schimbarile climatice ar putea face modelele climatice mai putin coerente pentru omenire.
Michael Notaro, cercetator la Universitatea din Wisconsin-Madison, a cercetat transformarile vegetatiei, comparand date din secolul trecut cu cele din prezent. Acesta a stabilit ca instabilitatea climatica a dus la cresterea numarului de incendii de vegetatie, a numarului de furtuni violente, precum si la intensificarea unor fenomene meteorologice, toate acestea conducand la distrugerea unor suprafete semnificative de vegetatie, arbori si plante, in conditiile in care unele plante au nevoie de secole pentru a se dezvolta. Studiile sale arata ca de la an la an aria de vegetatie se reduce semificativ, fenomen ce conduce declansarea unui lant de schimbari ce greu pot fi oprite.
„Schimbarile climatice ameninta sa modifice ample zone de habitat”, a declarat Gonzalez.
Impactul schimbarilor climatice asupra ecosistemelor este alarmant.

Sursa: EcoEarth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *