Schimbarile climatice ucid coralii

Arhitectura complexa a recifelor de corali din Caraibe este pusa in pericol de schimbarile climatice, ceea ce face ca si populatiile de pesti adapostite aici sa fie in pericol, dupa cum se arata intr-un studiu citat de Reuters.

Dupa aproape 500 de studii realizate in perioada 1969-2008, in cadrul carora au fost tinute sub observatie 200 de recife, s-a demonstrat ca cele mai complexe tipuri de corali au disparut deja din Caraibe. Coralii lungi de pana la un metru sunt locul in care pestii de mici dimensiuni se inmultesc, iar cei mari vaneaza.

Aceste specii complexe de corali au fost inlocuite cu exemplare mai simple, care acopera o suprafata de pana la trei sferturi din zona in care se gasesc recife in Caraibe, adica cu o cincime mai mult decat in 1970, se mai explica in studiul publicat in Royal Society journal Biology Letters.

Conform declaratiilor membrilor echipei de cercetatori, cele mai mari schimbari s-au produs in ultimul deceniu.

„Lipsa de refugii pentru speciile cu importanta comerciala, precum homarii si pestii de mari dimensiuni, ar putea compromite sustenabilitatea pe termen lung, dar si populatiile de pesti”, se arata in studiu.

Un alt efect al lipsei recifelor de corali este si acela ca furtunile sau valurile mari nu mai sunt tinute departe de mal, respectiv de sate.

„Importanta acestora va creste. Oamenii de stiinta sunt de parere ca vor exista uragane in viitor”, a spus Lorenzo Alvarez, de la Universitatea East Anglia.

Insa coralii nu sunt afectati numai de schimbarile climatice, ci si de anumite boli. De exemplu, 90% dintre coralii Elkhorn si Staghorn au fost omorati de o boala, in 1970. La ora actuala, o noua amenintare este si „inalbirea coralilor”, ce are loc in momentul in care organismele ce construiesc recifele abandoneaza coloniile.

„Suntem de parere ca, in ultima perioada, declinul coralilor se datoreaza schimbarilor climatice, insa contribuie si impactul pe care il are omul asupra mediului. Pe viitor, va trebui sa ne schimbam comportamentul si sa reducem stresul pe care il provocam recifelor”, a mai spus Alvarez.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *