Scoli pentru un viitor verde

Scoli pentru un viitor verde

Dam cuvantul premiantilor

Gala „Scoli pentru un viitor verde” a reprezentat punctul final al editiei I a programului cu acelasi nume si al concursului nostru national de educatie pentru mediu desfasurat in peste 2.300 de unitati de invatamant din Romania. Iata cateva din opiniile premiantilor, dupa ce au primit titlul de „Scoala verde” si au afisat, cu mandrie, placheta care certifica acest statut.

Esti verde, esti castigator!

Este unanim cunoscut faptul ca educatia este mijlocul cel mai eficient de care dispune societatea pentru a raspunde provocarii prezentului si viitorului. Progresul depinde din ce in ce mai mult de capacitatea de cercetare, inovare si adaptare a noilor generatii. In aceste conditii, insusi conceptul de educatie este mereu regandit si redefinit. Continutul, obiectivele, resursele, precum si formele pe care le imbraca se complica si se restructureaza.
Forme noi, precum educatia ecologica sau educatia pentru inovare, au aparut din interactiunea educatiei cu domenii actuale din viata sociala. Educatia ecologica, eco-civica, ambientala a elevilor este o constanta a muncii colectivului de cadre didactice din Scoala cu clasele I-VIII „Mihai Viteazul” din Constanta. Programul si Concursul National „Scoli pentru un viitor verde” ne-a dat posibilitatea sistematizarii cunostintelor transmise elevilor si, prin activitati informale, sa formam convingeri si conduite ecologice la cat mai multi elevi, intr-un orizont bine stabilit de loc si de timp, ceea ce a amplificat creativitatea, comparativ cu prestatia individuala. Aprecierea muncii din cadrul celor sapte teme abordate cu Premiul I a fost traita din plin de toti cei implicati, mai ales ca Gala – cu o organizare si lista de invitati deosebita, s-a desfasurat in cadrul de inalta tinuta academica a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”.
Avand sansa ca, in gimnaziu, elevii sunt foarte receptivi la ce li se spune si arata in legatura cu mediul si sunt dispusi sa actioneze, ne continuam munca in urmatorii doi ani statutul de „Scoala Verde”obligandu-ne in acest sens. Ne asumam menirea de-a oferi, gradat si in raport cu particularitatile de varsta, cunostintele stiintifice care motiveaza conduitele si normele eco-civice ale elevilor nostri, care ne ofera atatea momente de satisfactie profesionala.
prof. Mariana Radu
coordonator Echipa Verde, Scoala cu clasele I-VII „Mihai Viteazul”, Constanta

Bolnavi de frumusete

Pot afirma cu tarie ca sunt foarte multumit de proiectele si activitatile desfasurate in perioada anului scolar 2009-2010. „Scoli pentru un viitor verde” nu este doar un proiect educational, este un mod de viata, reprezentand pentru noi toti o oportunitate de diversificare a cunostiintelor in contextul om-natura. „Ne-am imbolnavit de frumusete si am lucrat cu devotament pentru a aduce un omagiu naturii vazuta ca viata” (Amalia Bacanu, eleva in clasa a XI-a A).
Pentru desfasurarea activitatilor se stabilea o tema care sa alterneze cu evenimentul din ziua sau luna respectiva. De cele mai multe ori, pentru a fi desfasurate cat mai multe activitati intr-un interval scurt de timp, se formau echipe de cate 3-4 elevi si se lucra pe mai multe teme. Acest lucru se intampla la fiecare clasa, atat de liceu, cat si de gimnaziu. Pe baza acestui principiu, am reusit sa desfasuram nu mai putin de 23 de activitati pe fiecare luna.
Am invatat tot ce-i frumos si bun, am suspendat timpul si ne-am bucurat de rezultatele obtinute. Am avut sansa de a ne cunoaste ca persoane si, implicit, sa cunoastem mediul inconjurator!
Au muncit multi copii, multe cadre didactice, dintre care s-au remarcat: profesor Maria Iosif si profesor Catalina Jianu, fiind alaturi de elevi la toate activitatile desfasurate. Centrul de Documentare si Informare al Liceului Teoretic Brezoi a fost locul unde au fost gandite si desfasurate toate activitatile elevilor pentru Concursul National „Scoli pentru un viitor verde”.
Am participat la Gala Scoli pentru un viitor verde, din 2 octombrie 2010, care a incheiat un proiect de succes si am ramas surprins de ceea ce am vazut: un numar mare de persoane din intreaga tara, de la mic la mare, toti avand in suflet dragostea pentru natura, pentru mediul inconjurator. Am vazut o manifestare deosebita, unde organizatorii concursului ne-au demonstrat ca au preocupare, interes, dragoste pentru copii. Peste 500 de copii, profesori si parinti prezenti la aceata gala, ce reprezinta o mica parte din cei care au participat la activitatile concursului, au aratat ca iubesc natura.
prof. Mosor Gheorghe
coordonator Echipa Verde, Liceul Teoretic Brezoi, judetul Valcea.

Verde = sanatate!

Este remarcabil ca acest concurs national „Scoli pentru un viitor verde” a reusit sa mobilizeze foarte multi elevi si cadre didactice din scoala noastra; suntem datori sa ne protejam mediul, intrucat civilizatia, cu toate avantajele sale, agreseaza ireversibil mediul, modifica nerational echilibrul ecologic. Fiecare dintre noi am cautat sa promovam, prin activitatile desfasurate, educatia ecologica, iar mica noastra contributie a putut fi cunoscuta prin intermediul acestor organizatori minunati, WWF si Asociatia Scoli pentru un viitor verde. Schimbul de exemple de bune practici prezentate la gala de decernare a premiilor, condusa de domnul director Costin Diaconescu, ne determina sa ne implicam permanent in educatia pentru mediu, pana cand vom simti ca traim intr-o comunitate si o tara sanatoasa. Felicitari tuturor! Speram ca vom reusi sa transmitem mesajele noastre sensibile, deoarece viitorul Terrei este in mainile noastre, iar VERDELE ESTE UN MOD DE VIATA.
prof. Florena Cornelia Urse,
coordonator Echipa Verde, Scoala cu clasele I-VIII Tichilesti, judetul Braila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *