Scotia spune „NU” eolienelor

Locuitorii din Hebride au respins proiectul ca sa protejeze pasarile salbatice

Autoritatile din Scotia au respins, ieri, unul dintre cele mai mari proiecte europene de producere a energiei eoliene, ce urma sa fie dezvoltat in Arhipelagul Hebridelor Exterioare, din nord-vestul Scotiei. Decizia a fost in acord cu dorinta localnicilor, care s-au opus proiectului atat de dragul protejarii speciilor de pasari aflate in pericol, cat si din cauza zgomotului.

Ministrul scotian al energiei, Jim Marther, a declarat ieri ca proiectul de 181 de turbine eoliene, ce urma sa fie dezvoltat in zona de nord a arhipelagului, ar fi avut un impact negativ semnificativ asupra speciilor rare de pasari care traiesc in zona si care sunt protejate de legislatia europeana, informeaza „The Guardian”.

11.000 de localnici s-au opus proiectului

Decizia autoritatilor a raspuns apelului facut de locuitorii din zona, 11.000 din acestia protestand fata de dezvoltarea acestui proiect. „Sunt absolut incantat de decizie si, mai ales, de faptul ca vocea noastra, a celor care am spus in repetate randuri ca nu suntem de acord cu acest proiect.

Mediul, fauna, terenurile mlastinoase de aici sunt, de departe, mult mai importante decat aceasta investitie”, a spus unul dintre protestatari. De cealalta parte, investitorii care au propus acest proiect sustin ca refuzul autoritatilor locale de a-l dezvolta contravine „politicii verzi” a Partidului National Scotian. „Decizia aceasta nu afecteaza in niciun fel angajamentul guvernului de a fructifica resursele regenerabile ale Scotiei”, a contracarat Mather. Ministrul a explicat ca cele aproape 50 de proiecte de producere de energie „verde” sunt suficiente pentru a asigura consumul casnic din Scotia.

O jumatate de miliard de lire sterline

Proiectul respins de autoritatile scotiene avea o valoare de 500 milioane de lire sterline si ar fi produs 650 MW, ceea ce ar fi acoperit zece procente din necesarul de energie electrica din Scotia. Mai mult, investitia ar fi insemnat 400 de noi locuri de munca in zona, sustin investitorii. „Noi consideram ca beneficiile totale de care s-ar fi putut bucura autoritatile locale ar fi insemnat aproximativ sase milioane de lire sterline in fiecare an. De aceea, decizia guvernului reprezinta, din punctul nostru de vedere, o posibilitate pierduta pentru dezvoltarea regiunii”, spune unul dintre reprezentantii companiei care a propus proiectul. Protestatarii au preferat insa linistea mlastinilor si considera ca zgomotul produs de turbine le-ar fi dat multe dureri de cap.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *