Scotienii nu se zgarcesc la energia eoliana

Investitii de 755 milioane de euro, in Scotia, intr-una dintre cele mai mari centrale eoliene de pe continentul european

Una dintre cele mai mari centrale eoliene, din Europa va fi construita langa localitatea scotiana Avington si va asigura energia necesara pentru 320.000 de case.

Scotienii au ambitia ca pana in anul 2020 sa produca 50% din totalul de energie electrica din surse regenerabile.

Scotia a anuntat, in acest sens, ca a aprobat construirea uneia dintre cele mai mari centrale eoliene din Europa. Aceasta va fi plasata langa localitatea Abington din South Lanarkshire, una dintre cele 32 de subdiviziuni ale acestei tari. Capacitatea la care va functiona „ferma eoliana Clyde” va fi de 548 de megawati si vor fi puse in functiune 152 de turbine, cu ajutorul carora vor putea fi alimentate pana la 320.000 de locuinte.

Costurile se ridica la 755 milioane de euro si vor fi create aproximativ 200 de locuri de munca. Centrala eoliana va reprezenta un pas important in dezvoltarea energiilor regenerabile atat pentru Scotia, cat si pentru Europa, iar construirea ei va incepe anul viitor si se va incheia in 2011.

Lider european al energiei verzi

Primul-ministru scotian, Alex Salmond, a declarat la un forum energetic ca Scotia isi propune sa devina liderul european al energiei verzi.

In prezent, in Scotia exista 36 de proiecte bazate pe surse regenerabile si se mai afla in constructie o alta centrala eoliana care, prin performantele sale, va detine locul intai in Europa. Aceasta tara are acces la una dintre cele mai bogate resurse energetice regenerabile din lume. Noua industrie, bazata si pe exploatarea valurilor si a mareelor, ar revitaliza economia scotiana, mai ales in zonele rurale, si ar crea aproximativ 7.000 de slujbe noi in diversele domenii implicate.

Un grup de experti din domeniul industrial a demonstrat ca exista posibilitatea instalarii a peste un gigawatt de capacitate electrica generata de valuri si maree, ceea ce inseamna aproape o zecime din totalul electricitatii produse de scotieni.

Centralele din Romania

Morile de vant au o origine foarte veche. Primele instalatii eoliene rudimentare au fost construite in Persia, in secolul al VII-lea.

In Romania, functioneaza centrala eoliana din judetul Prahova, langa Ploiesti. Au mai fost facute studii de fezabilitate pentru construirea altor centrale eoliene, cu rezultate favorabile, la Panciu, in judetul Vrancea, si in Constanta.

Dintre proiectele privind energia regenerabila, cele mai importante sunt acelea care vizeaza litoralul Marii Negre.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *