Scrisoare deschisa catre Emil Boc: Opriti masacrarea patrimoniului national de la Rosia Montana

Proiectul minier de la Rosia Montana va distruge ireversibil patrimoniul cultural-arhitectural, arheologic si natural din aceasta zona, afirma Asociatia „Arhitectura. Restaurare. Arheologie”, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Emil Boc si ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Reprezentantii Asociatiei ii solicita primului ministru initierea urgenta a unui program prioritar de salvare a sitului istoric Rosia Montana, demararea demersurilor pentru introducerea acestuia in Lista Patrimoniului Mondial si instiintarea Procurorului general despre distrugerea patrimoniului din regiune.Rosia Montana

Asociatia avertizeaza ca un astfel de proiect nu poate fi evaluat exclusiv in functie de evaluarea avantajelor sau dezavantajelor economice.

„Stimate domnule Ministru, stimate domnule Prim-ministru, ne permitem sa va informam din nou ca o astfel de abordare – suficienta, eventual, intr-un loc in care unica bogatie ar fi zacamantul de aur – este fundamental gresita in cazul Rosiei Montane. La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei, care pastreaza vestigii exceptionale, urme concret atestate stiintific ale trecerii prin istorie din Antichitate si pana in zilele noastre ale inaintasilor poporului roman”, se arata in scrisoarea citata.

Potrivit sursei citate, in acceptiunea unei democratii europene moderne, „un proiect economic viabil presupune respectul si mentinerea integritatii patrimoniului cultural, arhitectural si arheologic, acestea fiind mosteniri intangibile si resurse esentiale pentru o dezvoltare durabila. De asemenea, orice atingere ireversibila asupra patrimoniului natural este incompatibila cu ideea unei dezvoltari durabile”.

ARA precizeaza ca, in prezent, „unica solutie oferita locuitorilor a fost si va fi in continuare de a alege intre a sustine proiectul minier si saracirea fortata”: „Consecinta concreta si logica din perspectiva companiei miniere canadiano-romane a fost achizitionarea de catre aceasta a celei mai mari parti a patrimoniului construit, demolarea a peste 120 de locuinte si abandonarea altor catorva sute de case pentru a fi impinse fortat spre colaps”.

Solicitarile adresate de ARA Guvernului condus de Emil Boc:

-initierea urgenta a unui program prioritar de salvare a sitului istoric Rosia Montana, care sa conduca la adoptarea unei strategii si a unui plan de actiune, cu masuri concrete si termene de aplicare, in favoarea patrimoniului cultural si natural national si a cetatenilor de la Rosia Montana
-initierea demersurilor necesare pentru introducerea sitului Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial
-initierea procedurii de clasare a valorilor de patrimoniu, conform cererilor multiple inaintate de Asociatia ARA, in 27 septembrie 2007, 9 octombrie 2007, 29 iulie 2008 si 11 iunie 2009 catre Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National – cereri care au fost in mod ilegal ignorate – pentru a pune sub protectia legii elemente valoroase ale mediului istoric de la Rosia Montana
-instiintarea Procurorului General al Romaniei despre distrugerea patrimoniului construit de la Rosia Montana, care astazi nu este anchetata ci incurajata.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *