Romania va fi reprezentata la Londra de sculpturi in fan

Romania va fi reprezentata la Londra de sculpturi in fan

Nu doar sportivii merg anul acesta la Olimpiada, ci si artistii si operele lor. Trei sculpturi monumentale in fan ale artistului plastic Ernő Bartha vor fi expuse incepand cu 20 iulie la Londra, in cadrul Olimpiadei Culturale pe care capitala Marii Britanii o gazduieste in paralel cu Jocurile Olimpice din acest an.
Prezenta la Londra a plasticianului clujean este sustinuta de Institutul Cultural Roman, Ernő Bartha fiind doar unul dintre artistii care au trecut de toate etapele preselectiei organizate de ICR in ultimul an si jumatate, preselectie la care au luat parte 110 artisti romani.

Cele trei lucrari care vor fi prezentate la Londra, de dimensiuni apreciabile, se numesc „Pasarea” (4,5 m inaltime, 2 m lungime, 0,90 m grosime), „Zgarie nori” (7,5 m inaltime, 2,5 m lungime, 1metru grosime) si„Spirala timpului” (11 m inaltime, 4,5 m lungime, 2,7 metri grosime) si fac parte dintr-un proiect intitulat „Nature in the City/ Natura in oras”.

Sculpturile sunt construite in formula dublu tubulara, cu fanul strans in plase de otel, care permite atat condensarea materialului de creatie, cat si rezistenta acestuia la ploaie sau vant. Sculpturile in fan ale artistului clujean sunt absolut spectaculoase, mai ales cand sunt amplasate in spatii largi.

Arta consumabila

Ernő Bartha isi explica astfel demersul artistic:

“Sculptura are un rol deosebit de important in activitatea mea artistica. Ma preocupa formele organice, compunerea cu acestea, si in special cautarea analogiei dintre formele naturii si om. In compozitiile mele au un rol deosebit de important, pe langa formele pozitive, si cele negative. Proiectul “Natura in oras” contine o serie de lucrari realizate din fan. Natura revine in oras nu numai prin formele organice ale sculpturilor, ci si prin materialul folosit la realizarea lor, fanul, parul pamantului, un material ciclic, propunand astfel o regandire a convietuirii dintre om si natura, intoarcerea la inceputurile omenirii, cand omul si natura inca erau impreuna. Intr-o lume efemera, de ce n-ar exista si sculpturi efemere?”

se intreaba retoric artistul.

Cele trei sculpturi in fan care vor fi expuse la Londra au fiecare o greutate de aproximativ o tona. Transportul lor va fi asigurat zilele acestea cu trailere, incarcarea si descarcarea modulelor fiind o adevarata provocare inginereasca. De asemenea, instalarea lor a presupus calcule complexe ale vitezei curentilor de aer si vantului, mai ales ca doua dintre lucrari vor fi amplasate pe apa, pe suprafata unui lac.

Artistul clujean si-a precizat intr-o conferinta de presa desfa­surata in Parcul de Sculptura de la Vlaha, langa Cluj, poetica proiectului.

„Avem de-a face cu un material generos, efemer. Am mai expus lucrari in fan in diverse orase din lume, iar oamenii atingeau materialul, copiii se jucau cu el. Sunt lucrari consumabile.”

Ernő Bartha isi doreste sa creeze la Vlaha, unde locuieste acum, o galerie de arta si un atelier personal, unde sa gazduiasca lucrarile pe care le creeaza, alaturi de Parcul de Sculptura care devine din ce in ce mai mult un punct de atractie turistica.

De altfel, la Vlaha au petrecut momente placute vedete invitate la „Festivalul International de Film Transilvania” de la Cluj. De pilda, anul acesta la Vlaha a fost prezenta chiar Geraldine Chaplin.

Prezente artistice romanesti la Olimpiada cuturala de la Londra

Olimpiada Culturala este un eveniment conex Jocurilor Olimpice, conceput de catre baronul Pierre de Coubertin o data cu reluarea acestei competitii la inceputul secolului trecut. Scopul sau este acela de a reuni artisti din domenii diverse, care sa concureze pentru medalii „artistice”.

Prima editie a Olimpiadei Culturale a avut loc in 1912, la Stockholm. La editia din acest an, Romania va prezenta 18 proiecte culturale din cinematografie, arta plastica, literatura, teatru etc. Printre artistii participanti se numara regizorul Radu Muntean, actorii Anamaria Marinca si Ion Caramitru, plasticienii Dan si Lia Perjovschi, precum si tineri plasticieni castigatori ai concursului de proiecte ICR.

Ernő Bartha s-a nascut la Cluj, in 1958. A absolvit Universitatea de Arta si Design „Ion Andreescu”, Departamentul de sculptura. A avut prima expozitie personala in 1998, expunand de atunci in fiecare an in Romania, Ungaria, Italia sau Franta.Creatia sa include atat sculpturi spectaculoase in fan, de mari dimensiuni, cat si sculptura mica in bronz ori proiecte artistice complexe, precum “TVmania”, un happening comunitar spectaculos, care reinterpreteaza „obsesia televizuala” a societatii contemporane.

Andreea Musatescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *