Scurgeri din containere cu deşeuri nucleare în Belgia
Scurgeri din containere cu deseuri nucleare in Belgia
Scurgeri din containere cu deseuri nucleare in Belgia

O „substanta gelationoasa” s-a scurs din cinci containere cu deseuri slab radioactive provenind de la o centrala nucleara din Belgia, a anuntat vineri organismul de control, potrivit caruia incidentul nu are consecinte asupra sanatatii publice sau mediului.
Containerele provin de la centrala Doel, in regiunea Antwerpen (nord), si sunt stocate la Dessel, in apropiere de frontiera cu Olanda. Anomalia a fost constata in februarie de catre ONDRAF, organismul insarcinat cu gestionarea deseurilor nucleare.
Incepand din 1982, deseurile slab radioctive care provin de la doua centrale belgiene apartinand Electrabel (GDF Suez), Doel si Tihange (sud), sunt amestecate cu beton sau ciment si puse in containere metalice de 400 de litri.
Potrivit primelor teste, „pietrisul din amestecul de beton” ar fi provocat o reactie chimica care a produs substanta gelatinoasa care s-a scurs din cinci containere, a anuntat Electrabel intr-un comunicat.
ONDRAF a constatat aceeasi reactie chimica in 42 dintre cele 58 de containere inspectate in total, a precizat Agentia Federala belgiana pentru Control Nuclear (AFCN).
Belgoprocess, filiala ONDRAF care exploateaza instalatiile de stocare, „poate garanta ca nu s-a scurs nimic din instalatie”, a declarat Bart Thieren, purtatorul sau de cuvant.
Potrivit ONDRAF, „acest fenomen nu prezinta riscuri de natura nucleara sau radioactiva si nu are incidenta asupra bunastarii colaboratorilor, riveranilor si mediului”.
Electrabel a repornit la inceputul verii reactoarele nucleare Doel 3 si Tihange 2, dupa aproape un an de la descoperirea a mii de microfisuri in cuvele din otel ale acestor unitati, care au provocat o ingrijorare puternica in strainatate. Examene aprofundate ale structurilor au conchis ca nu exista vreun risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here