Scurgeri la cel putin sase cuve de stocare de deseuri nucleare in Statele Unite

Rusia pledeaz? pentru reduceri multilaterale ale arsenalelor nucleare din lume
Scurgeri la cel putin sase cuve de stocare de deseuri nucleare in Statele Unite
Scurgeri la cel putin sase cuve de stocare de deseuri nucleare in Statele Unite

Scurgeri au fost detectate la cel putin sase rezervoare subterane de stocare de deseuri nucleare in statul Washington, ale carui autoritati au solicitat statului federal ajutor suplimentar in vederea curatirii locului, relateaza AFP.

Guvernatorul acestui stat din nord-vestul Statelor Unite Jay Inslee a declarat ca amploarea scurgerilor la instalatia de depozitare de la Hanford, utilizata in trecut pentru producerea de bombe atomice americane, este „ingrijoratoare”.

„Nu exista riscuri imediate sau in viitoruil apropiat pentru sanatate in cazul acestor scurgeri pe care tocmai le-am descoperit. Ele se afla la (o distanta de) peste cinci mile (aproximativ opt kilometri) de raul Columbia”, a declarat Inslee, dupa o intalnire cu secretarul american al Energiei Steven Chu vineri, la Washington.

„Cu toate acestea, vestea este ingrijoratoare pentru toti locuitorii statului”, a adaugat el.

Guvernatorul a notat ca Steven Chu l-a informat saptamana trecuta despre scurgeri la o cuva. Dar Chu a recunoscut ca departamentul sau nu a analizat in mod corect informatiile de care dispunea si care ar fi putut sa releve ca existau deja scurgeri si la alte cuve.

„Acest lucru ridica intrebari serioase despre cele 149 de cuve ce contin noroi si lichid radioactiv la Hanford”, a adaugat Jay Inslee.

„Eu cred ca avem nevoie de noi proceduri pentru golirea cuvelor vechi si m-am bucurat sa aflu ca Departamentul Energiei examineaza noi posibilitati de accelerare a procesului”, a adaugat el.

Instalatia nucleara de la Hanford este situata la aproximativ 300 de kilometri sud-est de Seatle. Initial ea a fost utilizata pentru producerea de plutoniu utilizat la fabricarea celor doua bombe nucleare lansate asupra Japoniei in 1945, care au pus capat celui de al Doilea Razboi Mondial.

Ulterior, productia nucleara a instalatiei a crescut in timpul Razboiului Rece, insa ultimul reactor a fost inchis in 1987. „Productia de arme nucleare a lasat deseuri solide si lichide care prezinta riscuri pentru mediu pe plan local”, in special pentru raul Columbia, se arata pe site-ul Hanford.

Autoritatile federale si statul au inchheiat un acord in 1989 pentru curatarea instalatiei si a celor 177 de cuve ce fac parte din aceasta.

Grupul francez Areva, asociat in gestionarea instalatiei incepand din 2008, are o evidenta un pic diferita si vorbeste despre 170 de cuve ce contin aproximativ 200.000 de metri cubi de deseuri chimice si radioactive.

Guvernatorul Inslee a cerut autoritatilor federale sa actioneze rapid pentru a se asigura ca unele constrangeri bugetare nu pun in discutie masurile adoptate pentru curatarea instalatiei.

Departamentul Energiei (DoE) a confirmat, la randul, scurgeri la sase cuve.

„Nu exista riscuri imediate la adresa sanattii publice. Departamentul coopereaza cu statul Washington si alti parteneri in vederea solutionarii problemelor legate de aceste cuve”, a declarat Lindsey Geisler, o purtatoare de cuvant a departamentului, fara sa precizeze natura exacta a substantelor care se scurg din cuve.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *