Scutul anti-racheta poate determina China sa isi modernizeze capacitatile nucleare

Scutul anti-racheta poate determina China sa isi modernizeze capacitatile nucleare

China ar putea sa fie nevoita sa isi modernizeze arsenalul nuclear pentru a raspunde efectului destabilizator al sistemului de aparare anti-racheta sustinut de catre SUA, a declarat General-Maior Zhu Chenghu de la Universitatea Nationala de Aparare a Chinei, transmite Reuters. „Acesta (n.r. sistemul anti-racheta) submineaza stabilitatea strategica”, a adaugat domnia sa. Ofiterul chinez a explicat agentiei de stiri, cu ocazia unei discutii despre dezarmarea nucleara, care a avut loc la Viena, ca tara sa trebuie sa pastreze „credibilitatea descurajarii”, referindu-se la doctrina militara potrivit careia un inamic va fi descurajat sa foloseasca arme atomice atat timp cat poate sa fie distrus ca o consecinta a acestei actiuni.

Statele Unite intentioneaza sa cheltuiasca aproximativ zece miliarde de dolari pentru a dezvolta, testa si amplasa apararea anti-racheta, care ar urma sa includa un scut european drept parte a unui sistem stratificat. Acesta va include si interceptoare aflate pe vase care sa poata fi deplasate in Orientul Mijlociu sau in zona Asia-Pacific – ca o masura de protectie in fata Coreei de Nord, de exemplu – alaturi de rachete-interceptor la sol amplasate in Alaska si California. SUA sustin ca sistemul din Europa, care ar urma sa fie realizat in patru faze pana in anul 2020, are drept scop contracararea unor amenintari potentiale din partea Iranului, neprezentand niciun risc pentru Rusia.

Insa Moscova a declarat ca rachetele-interceptor vor fi capabile sa ii distruga propriile focoase pe care intentioneaza sa le realizeze pana in anul 2018, ceea ce ar deranja balanta puterii din perioada de dupa finalizarea Razboiului Rece. Comentariile facute de catre Zhu Chenghu, care a creat controverse in anul 2005, cand a sugerat ca China ar putea sa foloseasca arme nucleare in cazul in care Statele Unite ar interveni militar intr-un conflict vizand Taiwan, indica faptul ca acest argument rezoneaza si la Beijing.

Domnia sa a explicat, in cadrul seminarului, ca statul chinez va trebui sa aduca imbunatatiri capacitatii sale de supravietuire si de penetrare, pentru ca, altfel, ii va fi foarte dificil sa ramana credibil din punctul de vedere al descurajarii utilizarii de arme nucleare.

Joseph Cirincione, presedintele „Ploughshares Fund”, o fundatie in domeniul securitatii globale, a declarat ca orice oficial american aflat in pozitia lui Zhu ar face aceleasi declaratii. Domnia sa a aratat ca sis-temul anti-racheta, precum si alte progrese inregistrate in productia de armament, ar permite, cel putin teoretic, ca S.U.A. sa lanseze un atac asupra Chinei, sa ii distruga majoritea rachetelor cu raza lunga, in jur de patruzeci la numar, si sa le intercepteze pe cele ramase si care ar fi lansate ca raspuns. „Sistemele de aparare anti-racheta, oricat de slabe ar parea celor care le construiesc, determina alte natiuni sa isi imbunatateasca si sa creasca numarul armelor ofensive”, a explicat Joseph Cirincione.

China pazeste atent informatiile cu privire la arsenalul sau nuclear, insa Departamentul de Stat al SUA a declarat ca aceasta detine intre 130 si 195 de rachete balistice cu focoase nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *